Is het erg als je snel blauwe plekken krijgt?

Is het erg als je snel blauwe plekken krijgt?

Je hebt veel in de zon gelegen Doordat de zon de elasticiteit en spanning van de huid vermindert, kan het er ook voor zorgen dat je snel blauwe plekken krijgt. Als je snel en vaak blauwe plekken hebt op lichaamsdelen die veel zonlicht zien, zoals je armen en onderbenen, dan zou het wel eens aan de zon kunnen liggen.

Waardoor krijg ik snel blauwe plekken?

Veelal ontstaat een blauwe plek door vallen, stoten of een operatie. Ook kan bepaalde medicatie spontane bloeduitstortingen veroorzaken. Vooral ouderen hebben volgens Kessels snel last van blauwe plekken. Daarnaast zijn er tal van medische oorzaken die blauwe plekken veroorzaken.

Hoe lang duurt het voor een blauwe plek ontstaat?

Een blauwe plek, bloeduitstorting of hematoom is een veelvoorkomend verschijnsel. Door stoten of vallen ontstaat een onderhuidse bloeding. Dit leidt tot een blauwpaarse vlek die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt.

Wat als een blauwe plek niet weg gaat?

De meeste oorzaken van een blauwe plek zijn onschuldig en kunnen geen kwaad. Meestal verdwijnen ze na een paar dagen vanzelf. Om het proces wat te versnellen, kun je de plek na een val of stootincident koelen met een icepack. Wikkel deze wel eerst even in een schone theedoek.

Is het normaal dat je blauwe plekken krijgt van krabben?

Zo kan de oorzaak relatief onschuldig zijn – denk bijvoorbeeld aan een beschadiging van de huid bij te hard krabben, een zuigzoen of aan hard hoesten – of kunnen ze te wijten zijn aan gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bepaalde antibiotica, bloedverdunners of corticosteroïden.

Waarom krijg je een blauwe plek als je je stoot?

Als je je stoot gaan die heel snel kapot. Een blauwe plek is een bloeduitstorting of een bloeding onder de huid die langzaam omhoog komt en dan zie je hem ook. Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid.

Wat betekent veel blauwe plekken?

Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.

Hoe lang blijft blauwe plek geel?

Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.

Wat is een blauwe plek die je krijgt als je je stoot?

Een blauwe plek is een bloeduitstorting of een bloeding onder de huid die langzaam omhoog komt en dan zie je hem ook. Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen.

Wat is het gevaar bij een blauwe plek?

Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.

Hoe lang blijft blauwe plek na bloedprikken?

Mensen met dun bloed of die bloedverdunners gebruiken, bloeden ook langer na. Een blauwe plek na het bloedprikken is vervelend maar heeft verder geen gevolgen. De blauwe plek verdwijnt na enkele dagen vanzelf. Wanneer de blauwe plek opzwelt of groter wordt, is het verstandig er een arts naar te laten kijken.

Doet een blauwe plek altijd pijn?

Een blauwe plek is meestal gevoelig als je er op drukt. Dit komt omdat op de plaats van de blauwe plek een beschadiging zit. Het is alsof je op een wond drukt, maar dan onder de huid. In sommige gevallen kan een blauwe plek of kneuzing na een aantal weken nog steeds gevoelig zijn.

Wat te doen als je snel blauwe plekken krijgt?

Maar mocht je echt spontaan blauwe plekken krijgen, dus zonder dat je je gestoten hebt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk aandoeningen waarbij je uit het niets een blauwe plek krijgt, zoals de ziekte van Von Willebrand. Bij die aandoening stolt het bloed minder snel.

Hoe snel krijg je een blauwe plek?

Door stoten of vallen ontstaat een onderhuidse bloeding. Dit leidt tot een blauwpaarse vlek die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt.

Waarom krijgt de een sneller blauwe plekken?

Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” De huid beschermt de bloedvaatjes en dus hebben mensen met een kwetsbare, dunne huid sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere, sterke huid.

Hoe verkleurt een blauwe plek?

Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.

Kan een bloeduitstorting gevaarlijk zijn?

Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.

Waarom is een blauwe plek blauw?

Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen. Door de stofjes die het bloed opruimen, verandert de plek de hele tijd van kleur.

Wat is de oorzaak van onderhuidse bloedingen?

Wat zijn onderhuidse bloedingen? Bij een tekort aan bloedplaatjes (thrombocytopenie) ontstaan stollingsproblemen, die zich uiten in allerlei veelvuldig optredende verschijnselen zoals onderhuidse bloedingen (purpura), neusbloedingen of heftige menstruaties.

Kan een blauwe plek zakken?

De onderhuidse bloeding leidt tot een blauwe of paars gekleurde plek die op de huid te zien is. Meestal verdwijnt deze plek weer na enkele dagen tot een aantal weken. Soms zie je de blauwe plek gedurende de dagen naar beneden zakken. Dit komt omdat de bloeding door de zwaartekracht naar beneden zakt.

Wat kun je doen bij een kneuzing?

Koel de plek maximaal maximaal minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven