Inhoudsopgave
Is het koperspiraaltje betrouwbaar?
Het koperspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als een koperspiraaltje bij je geplaatst is, ben je vanaf dat moment tegen zwanger worden beschermd.
Heeft een koperspiraal bijwerkingen?
De eerste maanden kan je last hebben van bijwerkingen: langere menstruatieperiodes, toenemend of tussentijds bloedverlies en buikpijn. Je baarmoeder moet dan nog wennen aan het spiraaltje. Die bijwerkingen kunnen ook blijvend zijn.
Hoe weet ik of mijn spiraal er nog in zit?
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.
Is spiraal 100% veilig?
Het hormoonspiraaltje is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.2%. Dat wil zeggen dat als 1.000 vrouwen gedurende 1 jaar het hormoonspiraal gebruiken, er ongeveer 2 zwanger worden.
Waarom koper spiraal?
Het koperspiraaltje wordt via de vagina in je baarmoeder geplaatst. Met een koperhoudend spiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Daardoor kun je deze vorm van anticonceptie niet vergeten. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief, zodat er geen maandelijkse bevruchting plaatsvindt.
Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Doet een Koperspiraal pijn?
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Hoe lang last van koperspiraal?
Vlak na het inbrengen van een koperspiraal, kun je pijn of kramp in je buik krijgen. Dit is normaal gesproken van korte duur. Ongeveer 6 weken na plaatsing vindt een nacontrole plaats. Hierbij wordt de locatie en/of ligging van het spiraaltje gecontroleerd door je arts, verloskundige of gynaecoloog.
Hoe lang blijf je vloeien na inbrengen koperspiraal?
Na het plaatsen kun je wat bloedverlies hebben. Dit komt van de baarmoedermond af. Ook gaat de baarmoeder reageren op de spiraal en de hormonen die ervan worden afgegeven (bij een hormoonspiraal). Hierdoor kun je in de eerste weken tot ongeveer 3 maanden regelmatig doorbraakbloedingen hebben, ook wel spotting genoemd.
Hoelang kan je last hebben van het inzetten van een spiraaltje?
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.