Is het veilig op het ijs?
Er zijn manieren om de veiligheid van ijs te meten, zoals het observeren van de kleur, het testen van de dikte en rekening houden met temperatuur en lokale omstandigheden. Geen enkele sport op ijs boven water is echter ooit zonder risico. Als je twijfelt, ga dan niet het ijs op.
Kan je op het ijs?
Ondergelopen stukken land, maar ook de landijsbanen van ijsclubs zijn de plaatsen waar snel ‘veilig’ geschaatst kan worden. Op schaatsen.nl/natuurijs vind je welke natuurijsbanen open zijn. Als er sneeuw is gevallen en het ijs niet is geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen.
Is natuurijs al veilig?
Als het een aantal nachten na elkaar goed gevroren heeft, zijn de landijsbanen en ondergelopen landjes het veiligst om het ijs op te gaan. Het blijft echter altijd uitkijken geplazen. En al is er geen gevaar, soms kunnen enkele het ijs voor velen echt verpesten door er te vroeg op te gaan.
Hoe weet je of je kan schaatsen?
Voorzitter Rieks Poelman van de afdeling natuurijs van de KNSB rekent voor wanneer natuurijs dik genoeg is om te gaan schaatsen. “Elke 5 graden vorst betekent één centimeter ijs, mits het overdag niet te veel dooit”, legt hij uit. “In totaal moet het 35 graden hebben gevroren – dan is het ijs 7 centimeter dik.
Waarom is krakend ijs goed?
Een oud gezegde luidt: “Krakend ijs breekt niet!” Het is namelijk de normaalste zaak van de wereld dat ijs kraakt en het is juist meestal een slecht teken wanneer het niet kraakt. Dit komt omdat natuurijs altijd in beweging is en er veel druk op verschillende punten van het ijs (scheuren) wordt uitgeoefend.
Waarom is het goed als ijs kraakt?
IJs kraakt omdat het een bros materiaal is. Zodra er krachten op het ijs werken ontstaan er spanningen in het ijs. Als deze te groot worden, vormt zich een breuk, waarbij door het plotseling langs elkaar schuiven van ijskristallen krakende geluiden ontstaan. Ook door harde wind kunnen spanningen in het ijs ontstaan.