Is het verplicht je camera aan te zetten tijdens online les?
Een school heeft de wettelijk verplichting om aanwezigheid bij de les te controleren en te registreren. De leraar mag de leerlingen dus verplichten om – aan het begin van de les – hun camera aan te zetten om hun aanwezigheid te registreren.
Kan een school een webcam verplichten?
Ja, de leerkracht mag jou verplichten je webcam aan te zetten. Leerkrachten mogen zelf de regels bepalen in hun lessen. Zo moet je bijvoorbeeld je hand opsteken om iets te vragen of mag je alleen maar Frans spreken tijdens de les Frans.
Waarom camera aan?
Het creëert sociale controle en een gemeenschap. Zichtbaarheid vergroot daadwerkelijke deelname aan de les. Online les met webcams aan komt het dichtste bij klassikaal onderwijs. Wanneer je de gezichten ziet, is het makkelijker elkaar persoonlijk aan te spreken.
Wie mag camerabeelden vorderen?
In geval van verdenking van een misdrijf als omschreven in artikel 67, eerste lid, kan de opsporingsambtenaar in het belang van het onderzoek van degene van wie redelijkerwijs kan worden vermoed dat hij toegang heeft tot beelden gemaakt met camera’s voor de beveiliging van goederen, gebouwen of personen, vorderen deze …
Hoe gaat online les?
Zoals in een echte klas, wordt digitaal gebruik gemaakt van een whiteboard, videomateriaal, huiswerkopdrachten, bibliotheek, toetsen, etc. Afhankelijk van de cursus krijg je theorie aangeboden, doe je praktische oefeningen, wordt gewerkt met rollenspelen of is er de mogelijkheid tot casuïstiekbespreking.
Kan werkgever verplichten camera aan te zetten?
Werkgevers vinden het in deze tijd extra belangrijk dat werknemers elkaar zien, maar ze kunnen werknemers niet zonder meer verplichten om hun webcam aan te zetten bij een online overleg. Dat kan alleen als de ondernemingsraad (OR) ermee instemt. In principe bepaalt de werkgever hoe werknemers hun werk moeten uitvoeren.
Van wie kan een opsporingsambtenaar camerabeelden niet vorderen?
Tot 1 juni 2018 werden camerabeelden gevorderd door de officier van justitie op grond van art. 126nd WvSv. Vanaf 1 juni 2018 kunnen camerabeelden door de opsporingsambtenaar zelf worden gevorderd (in plaats van door de officier van justitie) met art. 126nda WvSv.