Inhoudsopgave
- 1 Is het verplicht om een herinnering te sturen?
- 2 Hoe vaak moet je een herinnering sturen?
- 3 Kan je zomaar incassobureau inschakelen?
- 4 Waar moet een herinnering aan voldoen?
- 5 Wat is het verschil tussen een herinnering en een aanmaning?
- 6 Wat gebeurt er na een aanmaning?
- 7 Waarom incassobureau inschakelen?
- 8 Wat kost het om een incassobureau in te schakelen?
Is het verplicht om een herinnering te sturen?
Wanneer een particuliere klant verzuimt om zijn factuur te betalen bent u verplicht om tenminste één herinnering te sturen, waarin u uw klant 14 dagen de tijd geeft om alsnog te betalen. Incassokosten voor particulieren zijn volgens de WIK (Wet Incassokosten) altijd een bepaald percentage van het factuurbedrag.
Hoe vaak moet je een herinnering sturen?
De schuldeiser moet minimaal 1 betalingsherinnering (aanmaning) sturen, voordat hij incassokosten bij u in rekening mag brengen. U krijgt 14 dagen de tijd om de rekening alsnog te betalen. Doet u dat niet, dan moet u naast de rekening ook incassokosten betalen.
Wat komt er na een herinnering?
Wat is een aanmaning? Een aanmaning volgt vaak op een betalingsherinnering en is een wat fermere mededeling. Met een aanmaning maant u uw debiteur letterlijk aan om de openstaande factuur nu eindelijk eens te voldoen. In de aanmaning stelt u opnieuw een (nu kortere) betalingstermijn.
Kan je zomaar incassobureau inschakelen?
U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kunt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat uw factuur is voldaan.
Waar moet een herinnering aan voldoen?
Sinds 1 juli 2012 zijn er een aantal nieuwe eisen waar een herinnering of aanmaning aan moet voldoen. Consumenten moeten na het verstrijken van een betalingstermijn minimaal één schriftelijke aanmaning hebben ontvangen en minimaal 14 dagen de tijd krijgen om de factuur alsnog te betalen.
Wat gebeurt er als je een factuur niet betaald?
Betaalt uw klant uw factuur niet of te laat? Dan mag u incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen. Incassokosten zijn de kosten die u als schuldeiser maakt om uw geld te krijgen als uw klant de factuur niet uit zichzelf betaalt. Daarnaast mag u wettelijke rente in rekening brengen.
Wat is het verschil tussen een herinnering en een aanmaning?
De eerste stap bij een onbetaalde factuur is het verzenden van een betalingsherinnering. Wanneer hier geen gehoor aan gegeven wordt, kan een aanmaning verstuurd worden. Het grote verschil tussen beide brieven is de toon. Bij een herinnering wordt nog vriendelijk verzocht, maar bij een aanmaning wordt gesommeerd.
Wat gebeurt er na een aanmaning?
Is de aanmaning terecht, dan kunt u het beste direct, of in ieder geval tijdig, tot betaling overgaan. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat u voor de schade aansprakelijk wordt gehouden die ontstaat doordat u te laat betaalt (rente en incassokosten).
Hoe verstuur je een herinnering?
Zorg ervoor dat je op een betalingsherinnering altijd de volgende gegevens vermeldt:
- Het factuurnummer van de openstaande factuur.
- De vervaldatum van de fatuur.
- Het openstaande factuurbedrag.
- De nieuwe betaaltermijn.
- Het IBAN-nummer waarnaar je klant het bedrag kan overmaken.
Waarom incassobureau inschakelen?
Een incassobureau inschakelen neemt veelal de juridische risico’s weg die gepaard gaan met het zelf proberen om de schulden te innen. Ook kunnen zij u adviseren over wat u kunt doen om te zorgen dat facturen in de toekomst wel tijdig worden betaald.
Wat kost het om een incassobureau in te schakelen?
Hoeveel dit is, hangt af van het factuurbedrag. Zo kun je voor een factuur van 250 euro ongeveer veertig euro exclusief btw in rekening brengen voor incassokosten, en bij een factuurbedrag van vijfduizend euro is ongeveer zeshonderd euro aan incassokosten gangbaar. Daar bovenop kun je wettelijke rente rekenen.
Hoe stuur je herinnering factuur?