Inhoudsopgave
Is het voordeliger om wettelijk of feitelijk samenwonen?
Is het fiscaal interessanter om feitelijk of wettelijk samen te wonen? Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.
Wat zijn de voordelen van wettelijk samenwonen?
Algemeen principe. Wettelijk samenwonen kan door een verklaring van samenwoning af te leggen voor de burgerlijke stand van je woonplaats. Bij dit principe krijg je meer bescherming dan feitelijke samenwonenden. Samen hebben jullie bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel.
Wat is volgens de wet samenwonen?
U woont samen als u voldoet aan twee voorwaarden: u samen uw hoofdverblijf hebt in dezelfde woning, en. u voor elkaar zorgt of u beiden bijdraagt in de kosten van de huishouding.
Wat zijn de nadelen van wettelijk samenwonen?
De huwelijksquotiënt is van toepassing, u kan een loon toekennen aan een meewerkende partner en de uitgaven met betrekking tot het hypothecair krediet kunnen beter worden verdeeld. Het grootste nadeel bij wettelijk samenwonen is de voorwaarden voor het verhalen van belastingen.
Wat zijn de rechten van wettelijk samenwonen?
Wettelijk samenwonende partners genieten van een aantal rechten. Zo hebben ze een (beperkt) erfrecht ten opzichte van elkaar. De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel. Hij of zij zal dus in de gezinswoning kunnen blijven wonen na het overlijden van zijn of haar partner.
Kan ik wettelijk samenwonen?
U kunt wettelijk samenwonen met iemand als u een woning met hem of haar deelt. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. U kunt ook wettelijk samenwonen met familieleden zoals een broer of zus, een ouder of een kind, of met iemand anders waarmee u geen seksuele relatie hebt.
Wat te doen bij scheiding wettelijk samenwonen?
Als wettelijke samenwonenden uit elkaar willen gaan, dienen zij samen een verklaring af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waar beiden woonden. Het wettelijk samenwonen kan ook eenzijdig door één van de samenwonenden stopgezet worden d.m.v. een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Is samenlevingscontract verplicht bij wettelijk samenwonen?
Twee mensen die – al dan niet wettelijk – samenwonen, kunnen specifieke voorwaarden van het samenwonen regelen in een samenlevingscontract. Dat is echter niet verplicht. U moet een samenlevingscontract laten bekrachtigen door een notaris. Daarna kunt u het laten inschrijven in het bevolkingsregister.
Wat kost wettelijk samenwonen?
Hoeveel kost het? De ondertekening van de verklaring is gratis. Kies je voor een ceremonie, dan betaal je 137 euro. Je kunt je gasten ook een toost aanbieden.
Wie is gezinshoofd bij wettelijk samenwonen?
Bij getrouwde en wettelijk samenwonende koppels is de partner met het hoogste inkomen automatisch het gezinshoofd.
Is werkloosheidsuitkering een beroepsinkomen?
Wat is een beroepsinkomen? Een beroepsinkomen kan bestaan uit bezoldigingen (loon, vergoeding voor uw woon-werkverkeer, voordelen alle aard …) en/of vervangingsinkomsten (pensioenen, brugpensioenen, werkloosheidsuitkeringen, ziekte- en invaliditeitsuitkeringen…).
Wie kan gezinshoofd zijn?
Gezinshoofd (categorie A): de werknemer met gezinslast woont samen met zijn echtgeno(o)t(e) of met zijn partner die over geen inkomen beschikt of woont uitsluitend samen met zijn kinderen waarvoor hij recht heeft op kinderbijslag of met andere verwanten die niet beschikken over een inkomen of hij woont alleen en dient …
Wat verandert er als je samenwoont?
Ik ga trouwen of word geregistreerd partner en woon al samen Dan wordt uw partner uw ’toeslagpartner’. Dat betekent dat u samen toeslag krijgt. We tellen het inkomen van uw partner voortaan ook mee. Daardoor kan het bedrag aan toeslag meer of minder worden.
Is werkloosheidsuitkering een vervangingsinkomen?
Jij krijgt een vervangingsinkomen (werkloosheidsuitkering) dat gelijkgesteld is aan een inkomen uit werk. Van dat inkomen worden RSZ-bijdragen afgehouden. Op die manier ben jij in orde met de sociale zekerheid, waardoor je recht hebt op het volledige pakket aan sociale zekerheidsrechten.
Is een leefloon een vervangingsinkomen?
Een leefloon is geen beroepsinkomen noch een vervangingsinkomen. Een leefloner moet geen belasting op beroepsinkomsten betalen, omdat hij geen beroepsinkomsten heeft. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) betaalt het leefloon. Een leefloon geeft later geen recht op pensioen.