Inhoudsopgave
Is hooggevoeligheid een stoornis?
Hoogsensitiviteit staat niet in de DSM-V, omdat het geen stoornis is, het is onderdeel van je persoonlijkheid. Je wordt ermee geboren. Het is daarom niet te diagnosticeren en ook niet iets waar je vanaf kan komen. Wel kun je voldoen aan bepaalde criteria, waaruit je kunt opmaken of je hoogsensitief bent.
Hoe krijg je HSP?
Psychisch trauma kan de oorzaak zijn van HSP. HSP betekent Hoog Sensitieve Persoon.
Wat is een hooggevoelig persoon?
Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een intolerantie van het zenuwstelsel door het bovengemiddeld gevoelig zijn voor prikkels en signalen van buitenaf. Hoogsensitiviteit maakt dat men de omgeving sterker aanvoelt dan gemiddeld en spanningen snel waarneemt.
Is hoogsensitiviteit een ziekte?
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, een stukje temperament dat je maakt tot wie je bent. Het is dus geen aandoening, handicap of stoornis. Diepgaande informatieverwerking is hét kenmerk van hoogsensitiviteit.
Hoeveel procent van de mensen is hooggevoelig?
Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen.
Waarom ben je HSP?
HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon en betekent dus dat iemand extra gevoelig is en daardoor prikkels moeilijker verwerkt. Dat is overigens geen aandoening, maar gewoon iets wat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger.
Waar komt hooggevoeligheid vandaan?
De oorzaak van HSP ligt in het zenuwstelsel. 1 op de 5 mensen wordt geboren met hooggevoeligheid. Het werd vaak als een stoornis gezien, maar hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap waarbij je zenuwstelsel extra gevoelig is. Je hebt als het ware geen filter, waardoor op elk moment prikkels bij je binnenkomen.