Is hulpkoppeling verplicht?

Is hulpkoppeling verplicht?

De wet stelt, dat indien een aanhangwagen niet is voorzien van een losbreek inrichting, een hulpkoppeling verplicht is. Boven de 750 kilo moet een aanhangwagen geremd zijn en dan zit er eigenlijk altijd een losbreek inrichting op. Met een losbreek inrichting mag er geen hulpkoppeling aanwezig zijn.

Wat is een hulpkoppeling?

Ongeremde aanhangwagen Volgens de regelgeving moet de hulpkoppeling (staalkabel) van ongeremde aanhangwagens zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak verbonden zijn, zodat dit slechts in werking treed na het losraken van de aanhangwagenkoppeling.

Waarom trekt een auto nooit een aanhangwagen voort met een kabel?

De breekkabel breekt zelf gelijk af bij de sluiting door de kracht die er op wordt uitgeoefend. De kracht moet dus hoog genoeg zijn om de handrem aan te trekken maar moet vervolgens wel afbreken zodat deze niet aan het trekkende voertuig blijft vastzitten.

Hoe werkt hulpkoppeling?

Een hulpkoppeling met staalkabel zit bevestigt op een aanhangwagen. De staalkabel verbind je aan de trekhaak van het voertuig dat de aanhangwagen trekt. Wanneer een aanhangwagen tijdens het rijden van de kogelkoppeling afgaat, verlies je de aanhangwagen en de lading hierdoor niet.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhanger?

Aanhangwagens tot 750kg moeten vanaf 1 juli 2006 zijn voorzien van een of twee mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhangwagen. Een enkele uitzondering, mits het trekkende voertuig geen mistachterlicht heeft, dan hoeft de aanhangwagen deze ook geen te hebben.

Wat voor verplichte lampen moet er op een aanhanger zitten?

twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig; ambergele retroreflectoren aan elke zijkant van het voertuig, de achterste retroreflector aan de zijkant mag rood zijn; twee markeringslichten aan de voorzijde en twee aan de achterzijde van het voertuig, indien het voertuig breder is dan 2,10 m.

Welke Breekkabel?

De breekkabel is een dunne kabel die via de auto is verbonden met het remsysteem van de caravan. Als de caravan tijdens het rijden onverhoopt losschiet van de trekhaak, trekt de breekkabel (of handrembreekkabel) de rem van de caravan aan, zodat de caravan zelfstandig afremt. De breekkabel breekt daarna af.

Hoe werkt een losbreekreminrichting?

Een losbreekreminrichting dient als veiligheidsmiddel om bij het losraken van de aanhangwagen van het trekkend voertuig in werking te treden. Bij een losbreekreminrichting zal deze kabel de bedrijfsrem van de aanhangwagen in werking stellen en daarna losbreken.

Hoe bevestig je een Losbreekkabel?

De kabel zit via een extra karabijnhaak vast aan een oog in de trekhaak én is om de kogelhals gelust. Dit kan als de trekhaak is voorzien van een gat of beugel waar deze extra karabijnhaak aan kan. Deze karabijhaak dient stevig te zijn, dus van staal (minimaal 6 mm).

Hoe werkt een rem van een aanhanger?

Geremde aanhangwagens Een geremde aanhangwagen is wel voorzien van een eigen remsysteem, de zogenaamde oplooprem. Dit remsysteem komt in werking zodra het trekkende voertuig af begint te remmen, waardoor de combinatie niet alleen door het trekkende voertuig hoeft te worden afgeremd.

Welke verlichting moet een aanhangwagen hebben?

Is mistlicht verplicht op fietsdrager?

Dat het mistachterlicht van uw auto wordt uitgeschakeld als er een fietsdrager op het trekhaakstopcontact wordt aangesloten, is niet ongebruikelijk. Overigens is het gebruik van het mistachterlicht op de auto niet verplicht. Meer informatie over de fietsendrager en vindt u op onze website.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven