Inhoudsopgave
Is kinkhoest dodelijk?
Door de langdurige en hevige hoestbuien kunnen zuurstoftekort en hersenbloedingen ontstaan, met hersenletsel als gevolg. Ook kunnen de longen blijvende schade oplopen. Vooral voor baby’s kan kinkhoest dodelijk zijn. Heel jonge baby’s hoesten vaak niet maar hebben last van ademstops, die fataal kunnen zijn.
Wat is de kinkhoest?
Kinkhoest is een ziekte van de keel, neus en longen door een bacterie. Uw kind is verkouden en hoest heel veel. Uw kind kan erge hoestbuien hebben. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor jonge baby’s.
Hoe kun je weten of je kinkhoest hebt?
Kinkhoest begint met koorts, een hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De hoestbuien worden erger, vooral ’s nachts. De zieke hoest slijm op en maakt een gierend geluid bij het inademen. De benauwdheid is zo ernstig dat de patiënt tijdens een hoestbui blauw kan aanlopen en braakneigingen krijgt.
Kun je kinkhoest vaker krijgen?
Iedereen kan kinkhoest krijgen. Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.
Wat is kinkhoest Wat is de ziekteverwekker en wat zijn de verschijnselen?
Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoestbuien kunnen 3-4 maanden duren. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd.
Wat te doen tegen kinkhoest baby?
In Nederland kan je je baby op het consultatiebureau laten inenten tegen kinkhoest. De vaccinatie zit in de DKTP-prik en gebeurt rond 8 weken, 3 maanden, 4 maanden en 11 maanden. De laatste vaccinatie tegen kinkhoest krijgt je kindje als hij 4 jaar is. Na drie inentingen is hij beschermd tegen deze ziekte.
Hoe klinkt kinkhoest bij baby?
Je kan kinkhoest echter vooral herkennen aan de symptomen in de tweede fase van de ziekte. Dan krijgt je kind last van de volgende klachten: Hevige hoestbuien met opgeven van taai slijm (vooral ’s nachts) Piepende ademhaling bij het hoesten.