Is mevrouw met een hoofdletter?

Is mevrouw met een hoofdletter?

Iedere volwassen vrouw spreken en schrijven we aan met ‘mevrouw’, ongeacht of ze getrouwd is of niet. ‘Mevrouw’ wordt in briefwisseling als ‘mevr. ‘ afgekort. In ondertitels gebruiken we ‘Mw’, met hoofdletter en zonder punt.

Hoe schrijf je mevrouw de Groot?

Hier komt ‘ie: Staan er voornamen of initialen voor de achternaam? Voorbeelden: Anna van Kooi, H.M. de Groot. Schrijf dan het tussenvoegsel altijd met een kleine letter.

Is tussenvoegsel met hoofdletter?

Als er geen voorletter, voornaam, achternaam of een ander tussenvoegsel voor staat, krijgt het tussenvoegsel een hoofdletter: mevrouw Van der Sluis, mevrouw Van der Sluis-van Dam, dr. mr. Van der Sluis en burgemeester Van der Sluis.

Waarom namen met hoofdletter?

Als een woord een samenstelling vormt van een persoonsnaam met een ander woord, dan gebruik je een hoofdletter aan het begin van het woord. Zo schrijf je ‘de Erasmushogeschool’. Alleen als er geen duidelijk verband meer is tussen de persoon en het voorwerp, dan gebruik je een kleine letter.

Is aanhef met hoofdletter?

Tegenwoordig beschouwen we de aanhef van een brief niet als onderdeel van de eerste zin, maar als afzonderlijk element van de brief. Volgens de huidige briefconventies beginnen we de eerste zin dan ook met een hoofdletter, ook al eindigt de aanhef op een komma.

Is de heer met een hoofdletter?

Geachte krijgt een hoofdletter omdat de aanhef (een soort zin) hier begint. Het woord heer krijgt een kleine letter; het is geen naam, en er zijn maar weinig woorden die uit eerbied een hoofdletter krijgen (bijvoorbeeld Hare Majesteit en Hemelse Vader). Het tweede tussenvoegsel der krijgt een kleine letter.

Hoe schrijf je mevrouw Van Dijk?

Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.

Hoe kort je mevrouw af?

De afkorting van mijnheer of meneer is m.; de afkorting van de heer is dhr. Mevrouw heeft twee afkortingen: mevr. en mw. Als afkorting van meneer en mijnheer wordt soms ook mr.

Is Nederlands met hoofdletter?

Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).

Is GGZ met hoofdletter?

Wanneer schrijf je een afkorting met hoofdletters en wanneer niet? De belangrijkste vuistregels voor de spelling van afkortingen zijn: schrijf afkortingen met kleine letters (cao, hbo, ggz), behalve als het om namen gaat (ANWB, VVD);

Hoe schrijf je de afkorting in plaats van?

i.p.v. Nederlands woordenboek – Woorden.org.

Hoe moet ik afkorten?

Een afkorting schrijf je in principe met kleine letters. Alleen afkortingen van namen en wetten en afkortingen van Engelse woorden schrijf je met hoofdletters. In dit soort afkortingen gebruik je geen punten of spaties. Ook begin je een zin altijd met een hoofdletter, ook als het eerste woord een afkorting is.

Waar moeten de hoofdletters in de aanhef van een brief of e-mail, zoals in geachte heer van der knaap? Juist is: Geachte heer Van der Knaap, in dit geval met drie hoofdletters. Geachte krijgt een hoofdletter omdat de aanhef (een soort zin) hier begint.

Is Pinksteren met een hoofdletter?

Volgens een spellingregel van het Nederlands schrijven we de officiële namen van feestdagen met een hoofdletter: Kerstmis, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Koningsdag, Dag van de Arbeid enzovoort. En samenstellingen met de naam van zo’n feest krijgen ook geen hoofdletter: tweede kerstdag, paasmarkt, pinkstermaandag.

Is jeugdzorg met hoofdletter?

Jeugdgezondheidszorg korten we ook af als jgz. Bovendien zijn geestelijke gezondheidszorg noch jeugdgezondheidszorg een eigennaam. Anders zou een hoofdletter wel op z’n plaats zijn. Bij die instelling gebruik je zowel voor de term als de afkorting (BJZ) hoofdletters.

Is gerechtshof met een hoofdletter?

De volgende benamingen van rechtbanken schrijven we met kleine letters. Ook als wordt verwezen naar één specifieke rechtbank, schrijven we de benaming met kleine letters. (1) Ze verschijnen voor de politierechtbank van Kortrijk. (2) Het gerechtshof van Leeuwarden behandelt onder andere strafzaken in hoger beroep.

Wat betreft de afkorting?

De afkorting v.w.b heeft slechts één betekenis: voor wat betreft. Synoniemen voor dit woord zijn ‘betreffende’, ‘aangaande’ en ‘inzake’.

Hoe kort je in verband met af?

Afkortingen die (vaak) voluit uitgesproken worden, hebben punten en behouden de originele hoofdletters. Meestal staat er een punt per afgekort woord (afb., bijv., jl., z.g.a.n., Z.K.H.). Er worden punten gebruikt als er verwarring met een gewoon woord kan bestaan (m.o.k.).

Hoe naam afkorten?

Maandag tot en met zondag. De afkortingen van de dagen van de week zijn in principe de eerste twee letters van de naam: maandag wordt ma, dinsdag wordt di, enz. Na die twee letters mag een punt worden gezet, maar verplicht is dat niet. Van enkele dagen bestaat ook een drie- of vierletterige afkorting.

Wat betekent LS als aanhef?

De aanhef L.S. (Lectori salutem) is verouderd. Als u een brief verstuurt die door verschillende personen zal worden gelezen, kunt u het best een dubbele aanhef gebruiken. In deze vormen van aanhef kan ook altijd mevrouw op de eerste plaats staan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven