Is piekeren slecht voor de gezondheid?
Te veel piekeren heeft niet alleen effect op je mentale welzijn, maar ook op het functioneren van je lichaam. “Al van lichte stress kun je een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid krijgen.” Dat piekeren psychische klachten als burn-out kan veroorzaken, is bekend.
Wat veroorzaakt piekeren?
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Wat kun je doen om van je piekeren?
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je ’s nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Kan je gek worden van piekeren?
Het lukt je niet om te stoppen met piekeren. Hierdoor kan ook een angst ontstaan om gek te worden, omdat je je gedachten niet meer onder controle hebt. Wanneer je buitensporige angst ervaart over zaken in het dagelijks leven kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis hebt.
Wat betekent piekeren?
Piekeren is een gemoedstoestand waarbij een persoon langdurig in een (niet beheersbaar) pessimistisch denkpatroon vastzit. Deze gedachten kunnen van allerlei aard zijn bijvoorbeeld, negatieve ervaringen uit het verleden, persoonlijke zorgen (financiën of gezondheid) of angst voor maatschappelijke ontwikkelingen.
Waarom niet piekeren?
Is dit gevaarlijk? Af en toe piekeren is op zich onschuldig. Maar wanneer dit te vaak en te langdurend voorkomt, zonder probleemoplossend te zijn, blijft men vaak hangen in angstige anticipatie. De hersenen worden getraind om die denkpatronen te gebruiken en na een tijdje zal dit de vaste manier van denken worden.