Is pus hetzelfde als etter?

Is pus hetzelfde als etter?

Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een abces bevindt bij langer bestaande ontstekingen, of die uit ontstoken wonden vloeit.

Wat kan je doen tegen etter?

Bij het minste teken van infectie ontsmet u de wonde opnieuw en contacteert u de huisarts: dat wil zeggen als er meer vocht uit komt, bij toenemende pijn of roodheid, als de wonde warm aanvoelt of als er etter ontstaat. De wonde moet dan een tijd lang twee of drie keer per dag worden verzorgd en ontsmet.

Hoe krijg je pus uit abces?

Een abces ontstaat door infectie met een bacterie, een parasiet of een lichaamsvreemde stof. Als de huid of weefsel is geïnfecteerd stuurt het afweersysteem van ons lichaam witte bloedcellen naar de infectie om alles op te ruimen. Er kan dan een met etter of pus gevulde zwelling ontstaan.

Is een cyste hard?

Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen. Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.

Waardoor ontstaat etter?

Etter (lat. pus), is een geelgroene of geelbruine vloeistof, die door het organisme gevormd wordt in de weefsels of in de lichaamsholten (borstholte, buikholte, neusbijholte, galblaas, enz.) als reactie op een door bacteriën veroorzaakte ontsteking. Deze soorten van bacteriën worden ook pyogene bacteriën genoemd.

Wat betekent het als er pus uit een wond komt?

Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.

Wat kun je doen tegen pus?

Behandeling diepe huidontsteking met pus (abces)

  1. Bij een eerste abces kan de huisarts een sneetje in de zwelling maken, zodat de pus eruit kan.
  2. Na de ingreep moet de opening openblijven totdat de pus eruit is.
  3. Spoel de wond daarna dagelijks goed schoon met lauw water uit de kraan of de douche.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven