Inhoudsopgave
- 1 Is schildklier operatie gevaarlijk?
- 2 Hoe lang in het ziekenhuis na Schildklieroperatie?
- 3 Wat zijn de gevolgen van het verwijderen van de schildklier?
- 4 Kan je leven met een halve schildklier?
- 5 Wat te eten na Schildklieroperatie?
- 6 Kan ik leven zonder schildklier?
- 7 Wat is een schildklier?
- 8 Wanneer kan een overactieve schildklier worden geremd met medicijnen?
Is schildklier operatie gevaarlijk?
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij een operatie aan de schildklier is een kans op complicaties aanwezig. Bijvoorbeeld een nabloeding, wondinfectie, trombose of een longontsteking. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties bij een schildklieroperatie mogelijk.
Hoe lang in het ziekenhuis na Schildklieroperatie?
Weer naar huis. Als alles goed gaat mag u in principe de eerste of tweede dag na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle (7 tot 10 dagen na ontslag). Op de polikliniek wordt de uitslag van het weefselonderzoek met u besproken.
Wat als schildklier weg is?
Als uw schildklier helemaal verwijderd is, maakt uw lichaam zelf geen schildklierhormonen meer. Om uw stofwisseling op peil te brengen en te houden, is moeu u schildklierhormonen in tabletvorm slikken.
Wat zijn de gevolgen van het verwijderen van de schildklier?
Na de operatie heeft u mogelijk last van:
- Veranderingen in uw stem, bijvoorbeeld een hese stem, problemen om hard te praten, stemvermoeidheid en een verandering in de hoogte van uw stem.
- U kunt last hebben van lage calciumconcentraties in het bloed doordat de bijschildklieren tijdens de operatie beschadigd geraakt zijn.
Kan je leven met een halve schildklier?
Gedeeltelijke schildklierverwijdering Als de helft van uw schildklier is verwijderd, heeft dat meestal geen gevolgen voor de aanmaak van schildklierhormonen. De overblijvende kwab van de schildklier kan namelijk voldoende hormonen maken.
Hoe gaat struma weg?
Een multinodulair struma wordt behandeld als het hinder veroorzaakt (bijvoorbeeld met slikken) of als de schildklier te hard werkt. De behandeling kan chirurgisch zijn, waarbij het grootste deel van de schildklier wordt verwijderd. Of door middel van radioactief jodium.
Wat te eten na Schildklieroperatie?
Kies voor gezonde voeding Eiwitten helpen onder andere bij wondherstel en het verhogen van de weerstand. Zorg er daarom voor dat je voldoende eiwitten eet. Eiwitrijke producten zijn: Vlees, vis en kip.
Kan ik leven zonder schildklier?
4 Leven zonder schildklierhormoon is niet mogelijk In dat geval wordt de schildklier operatief weggenomen, ook al gaat het meestal om een goedaardige zwelling. Maar je kan toch niet leven zonder schildklier? “Je kan wel zonder, zolang je je dosis hormoon krijgt. Dát is van levensbelang, niet de klier op zich.
Wat is de schildklieroperatie?
Een schildklieroperatie duurt doorgaans anderhalf tot twee uur en wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Er wordt een horizontale snede (incisie) laag in de hals gemaakt, waardoor de schildklier kan worden bereikt. De schildklier wordt vervolgens gedeeltelijk of in zijn geheel verwijderd en de snee wordt gehecht.
Wat is een schildklier?
Het kan om een kleine verdikking gaan, maar ook om een volledig gezwollen hals- & borstgebied. Je schildklier is hoe dan ook: Vergroot(qua omvang) Gezwollen(dik & rond) Opgezet(hard) Vaak is je schildklier ook gevoelig of pijnlijk, vooral bij slikken, draaibewegingen van de hals en uitoefening van druk.
Wanneer kan een overactieve schildklier worden geremd met medicijnen?
Operatie van overactieve schildklier Als een overactieve schildklier niet kan worden geremd met medicijnen, dan dient er een stuk van de schildklier “onklaar” te worden gemaakt. Soms kan een deel van de schildklier worden uitgeschakeld met behulp van radioactief jodium.
Wat is een schildkliervergroting?
Je schildklier bevindt zich in je keel, onder je adamsappel. Een schildkliervergroting is dan ook zichtbaar als een bobbel of bult op je keel. Het kan om een kleine verdikking gaan, maar ook om een volledig gezwollen hals. Je schildklier is hoe dan ook vergroot, gezwollen en opgezet. En soms zelfs hard, gevoelig en/of pijnlijk, vooral bij slikken