Is ter met hoofdletter?

Is ter met hoofdletter?

de, het, ten, van, van de, van den, van der, van het… Bij achternamen met een tussenvoegsel krijgt dit tussenvoegsel een hoofdletter als er geen naam of voorletter(s) vooraf gaan. Daarnaast begint het deel van de achternaam dat geen tussenvoegsel is altijd met een hoofdletter.

Hoe schrijf je achternamen?

De achternaam (of persoonsnaam) van een persoon wordt in het Nederlands altijd met een hoofdletter geschreven, net zoals de voornaam.

Is achternaam met hoofdletter?

Bestaat een familienaam uit drie woorden, dan krijgen in de meeste gevallen alleen het eerste en het laatste woord een hoofdletter: mevrouw Van de Walle, Hugo Van der Schoot enzovoort. In namen als D’haese, D’hondt en D’Halleweyn krijgt de d’ meestal een hoofdletter en wordt ook de tweede letter soms groot geschreven.

Hoe gebruik je hoofdletters bij Namen?

Eigennamen van personen, dieren, plaatsnamen of instanties en bedrijven schrijf je altijd met een hoofdletter. Juist is dus ‘Jan de Vries’, ‘de Rijn’ en ‘Restaurant De Fransche Slag’.

Is de heer met een hoofdletter?

Het woord heer of mevrouw krijgt een kleine letter. Het is geen naam, en er is geen aanleiding om om een andere reden een hoofdletter te gebruiken. De hoofdletter blijft staan als er geen voorletter, voornaam of achternaam aan voorafgaat, maar bijvoorbeeld een academische titel of een functie: drs.

Is aanhef met hoofdletter?

Tegenwoordig beschouwen we de aanhef van een brief niet als onderdeel van de eerste zin, maar als afzonderlijk element van de brief. Volgens de huidige briefconventies beginnen we de eerste zin dan ook met een hoofdletter, ook al eindigt de aanhef op een komma.

Wat is tussenvoegsels achternaam?

Een tussenvoegsel of voorvoegsel (beide termen hebben hun voor- en nadelen) is een deel van sommige eigennamen; meestal hoort het bij de familienaam. Vaak is het een kort woord zoals ‘van’ of ‘de’. Daarna komt dan het grondwoord van de naam: het deel dat meer kenmerkend is voor de persoon of familie.

Hoe schrijf je meneer de Vries?

In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.

Is de heer met hoofdletter?

Is het Geachte heer mevrouw?

Als u de naam van de ontvanger niet kent, maar zeker weet dat het om een man gaat, gebruikt u Geachte heer. Als het om een vrouw gaat, gebruikt u Geachte mevrouw. Als een persoon in een bepaalde functie wordt aangesproken, zijn combinaties met Mijnheer de en Mevrouw de gebruikelijk, zonder het woord geachte.

Hoe schrijf je een naam in een tekst?

Volgens de hoofdregel schrijven we eigennamen met een hoofdletter en soortnamen met een kleine letter. Het onderscheid tussen eigennaam en soortnaam is soms subtiel.

Hoe schrijf je Mevrouw de Vries?

Hoe schrijf je achternamen met hoofdletter?

Wat is de officiële naam voor hoofdletters?

Uitleg hoofdlettergebruik bij namen

Schrijf een hoofdletter bij … Voorbeeld
Aardrijkskundige plaatsen Texel, Verenigde Staten, een Leidenaar, Zuid-Frankrijk, het Verre Oosten, de Eiffeltoren
Talen, dialecten, volken Duits, Italiaans, Fries, Franse frieten
Feestdagen Kerst, Suikerfeest, Chanoeka

Hoe schrijf je een volledige naam?

(1) De voornaam en de familienaam van een persoon schrijven we met een hoofdletter. (2) Voorzetsels* en lidwoorden in sommige familienamen krijgen in Nederland een kleine letter als er een voornaam, initiaal of familienaam aan voorafgaat.

Is meneer met een hoofdletter?

Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.

Hoe schrijf je mevrouw Van Dijk?

Welke afkortingen schrijf je met hoofdletters?

Namen. De belangrijkste reden om hoofdletters in afkortingen te gebruiken is dat de afkorting een naam is: EU, MTV, VRT. Als de ‘bedenker’ van de afkorting zelf een schrijfwijze heeft vastgesteld, wordt die schrijfwijze meestal gevolgd: AutoRAI, UvT, NOC*NSF. Wetten.

Waarom schrijf je tweede wereldoorlog met hoofdletters?

Toegevoegd na 1 minuut: Gebeurtenissen krijgen een hoofdletter: Leidens Ontzet wordt nog altijd herdacht. Oorlogen worden als gebeurtenissen beschouwd, niet als perioden, en dus schrijven we de Tweede Wereldoorlog, de Tachtigjarige Oorlog.

Hoe schrijf je een achternaam met van?

Tussenvoegsels als van, de en der krijgen geen hoofdletters als er een ander deel van de naam – de voornaam, voorletters, naam van de partner – voor staat. Juist zijn dus: Nynke van der Sluis, mr. N.C. van der Sluis, mevrouw Jongsma-van der Sluis.

Voorbeelden: meneer, mevrouw, de heer, drs., professor, dominee, etc. Schrijf dan het tussenvoegsel met een hoofdletter: de heer De Groot. Verkorte tussenvoegsels (die met een apostrof, zoals ’t Hart) schrijf je te allen tijde met een kleine letter.

In Nederlandse namen krijgen de voor- en achternaam sowieso hoofdletters. Tussenvoegsels als van, de en der krijgen geen hoofdletters als er een ander deel van de naam – de voornaam, voorletters, naam van de partner – voor staat. Juist zijn dus: Nynke van der Sluis, mr.

Is het mevrouw Van Dijk of mevrouw van Dijk?

Is Suikerfeest met een hoofdletter?

Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen een hoofdletter. Behalve voor Hemelvaart en Hemelvaartsdag geldt dat bijvoorbeeld voor: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Moederdag en Nieuwjaar.

Is middeleeuwen met een hoofdletter?

De correcte spelling is middeleeuwen. Namen van historische, geologische en andere periodes schrijven we klein. In gespecialiseerde publicaties, zoals wetenschappelijke artikels en historische naslagwerken, kunnen zulke namen wel een hoofdletter krijgen.

Welke namen met hoofdletter?

Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.

Wat betekend LS als aanhef?

De aanhef L.S. (Lectori salutem) is verouderd. Als u een brief verstuurt die door verschillende personen zal worden gelezen, kunt u het best een dubbele aanhef gebruiken. In deze vormen van aanhef kan ook altijd mevrouw op de eerste plaats staan.

Is het Geachte heer of meneer?

Als een man in een bepaalde functie wordt aangeschreven, wordt de vorm mijnheer gebruikt. In lopende tekst is het gebruik van meneer en mijnheer heel gewoon. In een mondelinge aanspreking is meneer het gebruikelijke woord.

Wat is een dubbele letter in dit recept?

In principe krijgt het woord na de dubbele punt een kleine letter; de zin is nog niet afgelopen. Een paar voorbeelden: Voor dit recept is het volgende nodig: mandarijnen, appels, gedroogde vijgen, kaneel, gember en Griekse yoghurt. Het was overduidelijk: dit kabinet wilde de rit per se uitzitten. 19.00 uur: ontvangst met koffie en thee.

Hoe schrijf je een hoofdletterwoord?

Na een dubbele punt schrijf je een hoofdletter: als het een hoofdletterwoord is, zoals bij een naam als er een hele zin wordt geciteerd als er een opsomming komt van meerdere zinnen of vragen

Wat is een dubbele punt?

dubbele punt, puntkomma. Dubbele punt. Na een dubbele punt komt meestal een opsomming, een uitleg of een citaat. Het eerste woord na de dubbele punt krijgt meestal geen hoofdletter (tenzij het een hoofdletterwoord is, zoals een naam). Na de dubbele punt schrijf je wel een hoofdletter als er een volledige zin geciteerd wordt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven