Inhoudsopgave
Is verengelsing goed?
Nederlandse studenten halen beduidend slechtere resultaten wanneer ze een opleiding in het Engels volgen, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Toch herkennen Amsterdamse universiteiten zich niet in het beeld. Al langer stuit de ‘verengelsing’ van het Nederlandse onderwijs op veel kritiek.
Wat houdt verengelsing in?
Onder verengelsing wordt verstaan: ofwel het proces van taal- en cultuurassimilatie, waarbij oorspronkelijk niet-Engelstaligen of oorspronkelijk niet-Engelstalige gebieden overgaan op het Engels.
Wat vinden Nederlanders van verengelsing?
Uit onderzoek van de Taalunie in 2010 blijkt dat jongeren positief zijn over de invloed van het Engels in het Nederlands. Ze beschouwen Engels als een trendy en hippe taal en waarderen dan ook de vele Engelse woorden in het Nederlands. Engels wordt verbonden aan populair taalgebruik zoals ‘cool’ en ‘chill’.
Waarom Engels als voertaal?
De voordelen daarvan: gaststudenten en docenten hoeven geen Nederlands te leren; publicaties in internationale tijdschriften moeten vaak in het Engels. Voor de nadelen is minder aandacht: Engels is niet de moedertaal van de meeste studenten, ook niet van veel docenten. Er is een relatie tussen taal en denken.
Waarom onderwijs in het Engels?
Engels leren Onderzoek wijst uit dat het leren van talen het denkvermogen bevordert en dat het helpt genuanceerd te denken. Je leert nuances kennen tussen de verschillende woorden en tijden en leert afwegen welk woord of welke tijd of wijs het beste in een bepaalde context gebruikt kan worden.
Waarom zoveel Engelse woorden in het Nederlands?
Het zijn heel redelijke vragen, waar veel Nederlandstaligen mee zitten. Er is natuurlijk niets mis met authentieke Nederlandse woorden, zoals werktuig, en ook niet met oudere leenwoorden, zoals instrument. Die hebben het voordeel dat ze ingeburgerd zijn.