Inhoudsopgave
Is Wikipedia een betrouwbare bron?
Wikipedia wordt niet gemaakt door wetenschappers. Wikipedia doet aan kwaliteitscontrole, maar u moet voorzichtig zijn om het als wetenschappelijke bron te gebruiken. In goede artikelen staan recente referenties, bronnen, noten en literatuurverwijzingen die u als wetenschappelijke bron kunt gebruiken.
Waarom is Wikipedia een betrouwbare bron?
Wikipedia is de meest gebruikte online encyclopedie ter wereld en succesvol omdat de site door gebruikers over de hele wereld wordt bijgehouden en gecontroleerd. Dat maakt vooral de Engelstalige pagina’s van Wikipedia over het algemeen betrouwbaar.
Hoe kun je zien of een bron betrouwbaar is?
Is de bron actueel? Kijk wanneer de tekst geschreven is en of (en zo ja wanneer) die is bijgewerkt. Die kunnen onjuistheden uit de tekst halen en onvolledigheden aanvullen. Zo’n tekst is dan ook betrouwbaarder dan een tekst die niet wordt gecontroleerd.
Wie controleert Wikipedia?
Iedereen controleert De encyclopedie heeft geen eindredactie om alle fouten te checken, dus wie controleert dan de teksten? Dat doen bezoekers van Wikipedia zelf. Je mag op Wikipedia niet bevooroordeeld schrijven. Zo voorkom je dat voetbalsupporters elkaar zwartmaken, of dat iemand zijn eigen artikel mooier maakt.
Wat voor soort bron is Wikipedia?
Wikipedia is een verzameling van informatie afkomstig van verschillende plekken, en geen originele bron op zichzelf. Over het algemeen citeer je alleen primaire en secundaire bronnen in een academische tekst.
Waarom is het een betrouwbare bron?
Een betrouwbare bron is een bron die gegevens verstrekt die op waarheid berusten. Een blogartikel of Wikipedia kan bijvoorbeeld interessante informatie bevatten, desondanks wil dat niet zeggen dat de informatie die verstrekt wordt door deze bronnen ook daadwerkelijk juist is. Niet elke bron is dus betrouwbaar.
Hoe kun je controleren of informatie betrouwbaar is?
De betrouwbaarheid van een website is lastig te garanderen. Er zijn verschillende gerenommeerde websites waar je kunt checken of een webshop betrouwbaar is of niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Shopscan van Consuwijzer. Ook kun je zelf inschatten of een website betrouwbaar is.
Is Wikipedia een naslagwerk?
Primaire teksten en naslagwerken Referentiesystemen verwijzen naar de primaire bronnen: de catalogi en de bibliografieën. Dit soort naslagwerken zijn encyclopedieën, (vak)woordenboeken, biografieën, adresgidsen, handboeken en zakboekjes, geografische informatiesystemen, periodieke uitgaves en beeldbanken.
Hoe werken met wiki?
Een wiki is een website waarop bezoekers zelf op een eenvoudige manier informatie kunnen toevoegen of aanpassen. Daarvoor is geen toestemming of toegangscode nodig (bij sommige wiki’s moet je je wel eerst registreren). Wiki’s worden onder andere gebruikt om virtueel samen te werken en om kennis te delen.
Wat voor bron?
bron – Zelfstandignaamwoord 1. daar waar men informatie vandaan haalt ♢ De journalist beschermde zijn bron heel zorgvuldig. 2. het begin van een waterloop ♢ De bron van een rivier is waar de rivier begint.