Is Zwangerschapssuiker gevaarlijk voor de baby?

Is Zwangerschapssuiker gevaarlijk voor de baby?

Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt diabetes tijdens de zwangerschap. Dit wordt zwangerschapssuiker of zwangerschapsdiabetes genoemd. Meestal zijn de gezondheidsklachten niet ernstig, maar als het niet wordt behandeld kan het gevaarlijk zijn voor de moeder en de baby.

Waarom insuline bij zwangerschapsdiabetes?

Waarom ga ik insuline spuiten? Insuline is nodig om je bloedsuiker stabiel te houden. Je lichaam maakt zelf insuline, maar bij zwangerschapsdiabetes te weinig. Door ook insuline te spuiten, krijg je genoeg insuline.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes?

Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.

Hoe herken je zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.

Kan een baby suikerziekte hebben?

De reserves zijn direct na de geboorte al op. Bij baby’s met een hoog geboortegewicht en bij baby’s waarvan de moeder suikerziekte (diabetes) heeft: uw kindje krijgt dan veel glucose binnen via de navelstreng. Het past zich hierop aan en produceert meer insuline.

Hoe vaak prikken bij zwangerschapsdiabetes?

Indien de waarde nuchter lager dan 5.3 is en twee uur na de maaltijd lager dan 6.7 is dan maakt u gedurende de rest van de zwangerschap twee keer per week een 5-punts dagcurve. Een 5-punts dagcurve houdt in dat u op 5 momenten op een dag de bloedglucose controleert: Nuchter. 2 uur na het ontbijt.

Is zwangerschapsdiabetes erg?

Is zwangerschapsdiabetes erg voor mij? Je hebt meer kans op hoge bloeddruk in de zwangerschap. Na je zwangerschap heb je meer kans om diabetes type 2 te krijgen. De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes heeft na 5 tot 10 jaar diabetes type 2.

Waarom inleiden bij diabetes?

Bij vrouwen met diabetes type 1 en 2 zonder complicaties wordt vaak in de a terme periode een inleiding van de baring aangeboden om de kans op onverwachte intra-uteriene vruchtdood te verkleinen.

Hoe kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen?

Hoewel je zwangerschapsdiabetes niet kunt voorkomen, zijn er toch een aantal factoren die een versterkende rol kunnen spelen. Houdt daarom rekening met: Overgewicht: het is belangrijk om voor en tijdens de zwangerschap de extra waakzaam om te gaan met vetinname en dit tot het minimum te beperken.

Hoe zwangerschapsdiabetes vermijden?

Zwangerschapsdiabetes voorkomen

  1. Een gezond gewicht.
  2. Voldoende lichaamsbeweging.
  3. Een gezond voedingspatroon.

Wat zijn de gevolgen van Zwangerschapssuiker?

Je loopt het risico op infecties in nieren, blaas, baarmoederhals en de baarmoeder. Je hebt veel vruchtwater. Je baby wordt te vroeg geboren. Je baby ontwikkelt zwakkere longetjes: de rijping van de longen verloopt langzamer door de schommelingen in de bloedglucosespiegel.

Zwangerschapssuiker wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Het is eigenlijk gewoon een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat. Ongeveer 5% van alle zwangere vrouwen krijgt er last van. Over het algemeen is het niet ernstig, maar soms kan het wel gevaarlijk voor mama en baby zijn.

Wat kun je doen tegen zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal het advies om de koolhydraten die ze eten meer over de dag te verdelen en suikerrijke producten te laten staan. Als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, moet je tijdelijk insuline spuiten. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag.

Wat is een zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te hoog wordt. Mocht het zijn dat bij de OGTT (orale glucose tolerantietest) de nuchtere waarde boven 6,1 mmol/l is en/of na twee uur boven 7,8 mmol/l, dan spreken we van zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum).

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

Bij zwangerschapsdiabetes streven we naar bloedglucosewaarden tussen 4 en 6.7 mmol/L. De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn.

Is buikgriep gevaarlijk voor zwangere vrouw?

Diarree tijdens de zwangerschap is meestal niet schadelijk voor je baby. Hoe vervelend het ook is, je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het kwaad kan. Het belangrijkste bij diarree is om uitdroging te voorkomen. Dit doe je door voldoende te drinken, ongeveer 2-3 liter water per dag.

Wat mag je eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Belangrijke adviezen:

  • Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
  • Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
  • Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
  • Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Waardoor krijg je zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.

Waarom heb ik zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Deze remmen de werking van het hormoon insuline. Wanneer de zwangerschap goed verloopt, reageert je lichaam op de anti-insulinehormonen door meer insuline aan te maken.

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby zelf insuline produceren, om dit af te breken.

Wat zijn de risico’s van zwangerschapsdiabetes?

Risico’s voor de moeder

  • Keizersnede en problemen bij de bevalling.
  • Te veel vruchtwater.
  • Problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
  • Urineweginfecties.
  • Grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap.
  • 50% meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Welke week zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Waarom dorst zwangerschapsdiabetes?

Veel dorst en zwanger Om alle veranderingen in je lichaam en de groei van je baby te ondersteunen heb je wat meer vocht nodig dan normaal gesproken. Daarom is het aan te raden tijdens de zwangerschap iets meer water te drinken dan normaal: namelijk tussen de 1,5 en 2,5 liter per dag.

Wat als je teveel suiker eet tijdens zwangerschap?

Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelt. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven