Inhoudsopgave
Kan bewindvoerder huis verkopen?
De bewindvoerder mag alleen beschikken over onder bewind gestelde goederen (zoals het verkopen van een huis of het doen van een grote, niet alledaagse aankoop) met toestemming van de rechthebbende of, als deze daartoe niet in staat is of weigerachtig is, met schriftelijke en voorafgaande machtiging van de kantonrechter …
Kan bewindvoerder auto verkopen?
het boeken van een vakantie of het laten uitvoeren van een verbouwing. Schenkingen, leningen, verkoop van dure goederen zoals een huis, een auto, kunst, apparatuur of verzamelingen mogen nooit zonder voorafgaande toestemming van de kantonrechter. De bewindvoerder is uw wettelijk vertegenwoordiger op financieel gebied.
Hoe gaat een bewindvoerder te werk?
Als iemand van 18 jaar of ouder niet meer goed voor een deel of het geheel van zijn geldzaken kan zorgen, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die deze geldzaken beheert. De rechter controleert of de bewindvoerder dat goed doet. Bewind regelen en wijzigen zijn procedures die vallen onder het civiel recht.
Kan ik uit de bewindvoering?
Bewindvoering stopt alleen vanzelf bij tijdelijk bewind, als de betrokkene overlijdt of als het bewind overgaat in curatele. In alle andere gevallen kunt u in een verzoek de kantonrechter vragen het bewind te stoppen. De kantonrechter kan dit ook zelf aan de bewindvoerder en de betrokkene voorstellen.
Wat zijn de plichten van een bewindvoerder?
U keert leefgeld uit aan de betrokkene voor zijn dagelijkse uitgaven. U doet belastingaangifte. U vraagt bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen aan. U houdt de inkomsten en uitgaven bij in een administratie (kijk bij Rekening en verantwoording wat u moet bijhouden en jaarlijks aan de rechter moet laten zien).
Kan een bewindvoerder schenkingen doen?
Een schenking wordt niet toegestaan als het liquide vermogen van de onder bewind gestelde ouder door de schenking minder dan € 30.000 bedraagt. Een door bewindvoerder ingesteld verzoek tot machtiging voor het doen van een schenking namens de ouder zal worden afgewezen als er geen schenkingstraditie is.
Wat zijn de rechten en plichten van een bewindvoerder?
Geldzaken regelen en administratie doen
- U controleert of de betrokkene zijn inkomsten ontvangt, zoals loon, pensioen, toeslagen, uitkeringen.
- U betaalt de rekeningen.
- U keert leefgeld uit aan de betrokkene voor zijn dagelijkse uitgaven.
- U doet belastingaangifte.
- U vraagt bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen aan.
Wat zijn mijn rechten als ik onder bewind sta?
Een bewindvoerder mag beslissen over het geld en de goederen van de persoon in kwestie. Als iemand onder bewind staat wordt er leefgeld uitgekeerd. Dit is een vast afgesproken bedrag voor dagelijkse uitgaves zoals boodschappen, reiskosten en verzorgingsproducten. Een bewindvoerder beslist enkel over uw financiën.
Hoe wordt een bewindvoerder aangesteld?
AANSTELLING VAN DE BEWINDVOERDER De vrederechter stelt bij voorkeur een bewindvoerder uit de familie aan. Wanneer dit niet opportuun is, kan hij een professionele bewindvoerder aanstellen, meestal een advocaat.
Hoe kom ik van mijn bewind af?
De rechter beslist of uw beschermingsbewind stopt. Bespreek eerst met uw bewindvoerder dat u de bewindvoering wilt stoppen. Uw bewindvoerder hoeft geen toestemming te geven, maar het helpt wel als hij het ermee eens is. U kunt zelf aan de kantonrechter vragen om het bewind te stoppen.
Hoe verder na bewindvoering?
Einde bewind Stopt de bewindvoering helemaal, dan krijgen we van de rechter een brief met de datum waarop het bewind stopt. Wij schrijven aan bank en alle instanties dat ze vanaf die datum alles met u zelf moeten regelen. Wij maken een eindverslag van uw inkomsten, uitgaven en bezittingen tot die datum.
Wat doet een bewindvoerder bij het overlijden?
Door het overlijden van de betrokkene eindigt het bewind en daarmee de taak van de bewindvoerder. De bewindvoerder moet binnen vier maanden na het overlijden van betrokkene eindrekening en -verantwoording afleggen over zijn beheer aan de erfgenamen of aan de executeur die belast is met het beheer over de nalatenschap.