Kan de houtkachel aan bij storm?

Kan de houtkachel aan bij storm?

Omdat de haard zuurstof nodig heeft om te branden, is het ook belangrijk om je zuurstof kanaal volledig open te zetten. Stook niet bij windstil of mistig weer. Hierdoor kunnen rookgassen in je woning blijven hangen. Op dat moment kan je houtkachel wél schadelijk zijn voor je gezondheid.

Kan een houtkachel ontploffen?

Het komt gelukkig niet vaak voor maar een houtkachel kan ‘ploffen’. De reden van een plof is als volgt. Brandend hout is eigenlijk gas dat uit het hout treedt en net na uittreding ontvlamt. Dit geeft een plof (eigenlijk een kleine explosie van gassen) en berokkent soms schade aan de kachel.

Waarom niet stoken bij mist?

Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding.

Is een houtkachel veilig?

Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide.

Hoe kan een schoorsteenbrand ontstaan?

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.

Wat kost het om een schoorsteen te laten verwijderen?

Het laten verwijderen van een schoorsteen kost ongeveer tussen de €3.250,- en €4.750,-. Dit is het verwijderen van de complete schoorsteen, van het dak tot en met de begane grond.

Kan je in een houtkachel kolen stoken?

Dan raden wij het stoken met briketten of kolen af. Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.

Waarom ploft mijn kolenkachel?

Een brandende kachel heeft brandstof en zuurstof nodig. Prima te regelen met meer of minder lucht in de kachel te laten. Bij veel lucht zal de kachel hoog branden en veel warmte geven. Op den duur is het in de kachel met rook zo heet, dat alsnog de rook ( onverbrande gassen) alsnog ontbrandt en dat geeft de harde plof!

Is het goed Stookalert?

Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mensen op om dan geen hout te stoken.

Kan de open haard aan?

In het beste geval staat er een windkracht 2 en minimaal een windkracht 1. Hierdoor worden de rookgassen meegenomen en blijven ze niet hangen rondom de huizen. Dit is bij regen altijd het geval en dus mag u gerust de haard aansteken.

Wat stoot een houtkachel uit?

Emissies van open haarden en oude houtkachels liggen gemiddeld tussen 6 tot 40 g fijnstof per kg brandstof. Bij nieuwere houtkachels is dat tussen 4 en 10 g/kg. Pelletkachels stoten gemiddeld 1 tot 2 g/kg uit, soms nog lager.

Is een houtkachel CO2-neutraal?

CO2-neutraal Wanneer je bijvoorbeeld stookt op ‘valhout’, brengt je houtkachel alleen CO2 in de lucht die anders ook vrij zou komen, tijdens de rotting van het hout. Een houtkachel kan dus wel degelijk ‘CO2-neutraal stoken’.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven