Kan de politie spullen in beslag nemen?

Kan de politie spullen in beslag nemen?

Simpel gezegd kan de politie drie redenen hebben zaken in beslag te nemen: Bewijs van een strafbaar feit; Strafbare spullen van straat halen; Spullen die zijn gekocht met crimineel geld afpakken.

Wat gebeurt er met in beslag genomen geld?

Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.

Wat mag politie in beslag nemen?

Beslag kan gelegd worden wegens:

  • Waarheidsvinding (bewijsmateriaal)
  • Onttrekken verkeer (voorwerpen in strijd met de wet zoals verdovende middelen of wapens)
  • Verdenking op winsten uit strafbare feiten (wederrechtelijk verkregen voordeel).

Hoe krijg je in beslag genomen spullen terug?

Het teruggeven van in beslag genomen goederen gaat via het Openbaar Ministerie. Dit kan enkele weken duren. Van belang hiervoor is dat de zaak onherroepelijk moet zijn. Dit houdt in dat de termijn waarin in hoger beroep kan worden gegaan, te weten twee weken na de uitspraak, moet zijn verstreken.

Wie mag spullen in beslag nemen?

Iedere opsporingsambtenaar van de FIOD mag voorwerpen in beslag nemen. Wanneer dat gebeurt, wordt er een ‘kennisgeving van inbeslagneming’ (KVI) opgemaakt. We geven ook een ontvangstbewijs aan de persoon bij wie we goederen in beslag nemen.

Kunnen ze je auto in beslag nemen?

De politie kan overgaan tot inbeslagname van de auto wanneer u een snelheidsoverschrijding van 100% van de toegestane snelheid hebt begaan. Een auto kan ook in beslag genomen worden bij een verkeersongeval of wanneer er meerdere malen is gereden zonder geldig rijbewijs dan wel als de auto niet is verzekerd.

Wat gebeurt er met in beslag genomen geld Belgie?

Als algemene regel geldt dat in beslag genomen goederen worden teruggegeven aan de beslagene, behoudens andersluidende beslissing van de rechter.

Wat gebeurd er met zwart geld?

Hoe lang het daar blijft liggen, verschilt per strafzaak. Daarna wordt het geld naar een bank gebracht, waar het door het Openbaar Ministerie op een speciale rekening van de staat wordt gezet. De bankbiljetten worden door de bank weer opnieuw in omloop gebracht.

Wat gebeurt er als de politie je auto in beslag neemt?

Als de politie iets in beslag genomen heeft, krijgt u een bewijs van ontvangst. Uw spullen worden tijdelijk opgeslagen in een bewaarruimte op het politiebureau. De politie beslist niet zelf wat er met uw spullen gebeurt. Dat doet het Openbaar Ministerie (OM).

Wat te doen bij inbeslagname?

Bij de inbeslagname, of zo spoedig mogelijk daarna, ontvangt u een ontvangstbewijs. Daarin staat wat er in beslag is genomen en op welke datum. Een hulpofficier van justitie beoordeelt of het voorwerp rechtmatig in beslag is genomen of niet.

Wat gebeurt er met in beslag genomen auto’s?

Wat gebeurt er met mijn in beslag genomen voertuig en/of spullen? Het Openbaar Ministerie beslist of de goederen terug worden geven, in bewaring blijven of vernietigd worden. De bewaring van goederen gebeurt veelal door Domeinen Roerende Zaken.

Wat gebeurt er als je auto in beslag genomen wordt?

Indien uw auto in beslag is genomen, blijft u nog steeds eigenaar van dit voertuig. Dit betekent dat u de autoverzekering en de motorrijtuigenbelasting moet blijven betalen. Ook dient de auto APK gekeurd te zijn. Deze verplichtingen kunnen via de RDW middels een schorsing van het kenteken tijdelijk worden stopgezet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven