Inhoudsopgave
Kan ebola naar Nederland komen?
De kans dat iemand besmet raakt met het ebolavirus en het zo meeneemt naar Nederland is aanwezig, maar heel klein. Mensen worden alleen ziek door direct contact met een patiënt of door het bereiden of eten van bushmeat (rauw apen- of vleermuizenvlees). Ebola is pas besmettelijk als iemand daadwerkelijk klachten heeft.
Wat gebeurt er als je ebola hebt?
Mensen kunnen besmet raken door contact met bloed of ander lichaamsvocht van besmette dieren, of door het vlees van zo’n dier te eten. Mensen kunnen het ebolavirus aan anderen doorgeven.
Hoe is het ebola virus ontstaan?
Begin 2005 vond een uitbraak van ebola plaats in Etoumbi. Vleermuizen zijn de waarschijnlijkste bron voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting.
Is het ebola virus weg?
Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola.
Welke ziektes zijn er in Afrika?
Malaria, Dengue, Schistosomiasis en Reizigersdiarree zijn infectieziekten die u kunt oplopen in Zuid-Afrika maar waar (nog) geen vaccin voor is. Tref daarom zelf zo veel mogelijk maatregelen om besmetting te voorkomen. We geven u graag enkele praktische tips en handige informatie.
Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij mensen?
Symptomen vogelgriep bij kippen en andere vogels
- ademhalingsproblemen.
- plotselinge sterfte.
- daling water- en voeropname.
- legdaling.
- windeieren en bleke schalen.
- diarree.
- zwelling en blauwkleuring van kam, lellen en poten.
- oogontstekingen.
Hoe kun je vogelgriep krijgen?
Het vogelgriepvirus kan zich tussen dieren verspreiden door direct contact, door de lucht of via besmet materiaal zoals mest. In zeldzame gevallen kunnen vogelgriepvirussen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen.
Was er ebola in Nederland?
In de afgelopen jaren hebben we in Nederland niet meer dan twee gevallen gehad. Eén van marburg, zes jaar geleden in Leiden, en jaren eerder één van lassakoorts, in Amsterdam. ‘ Sinds mensen na terugkeer uit West-Afrika alsnog ziek werden, wordt gevreesd voor een epidemie in Nederland.
Wat is de mortaliteit van Ebola?
Ebola is een ziekte die veroorzaakt wordt door het ebola-virus. Van dat virus bestaan verschillende varianten De ziekte is erg dodelijk: tot negentig procent van de patiënten kan eraan overlijden, afhankelijk van de variant waarmee de patiënt besmet is geraakt.
Hoe dodelijk Ebola?
Waarom is het virus zo dodelijk? De afloop van de ziekte is in 70 tot 90% van de gevallen dodelijk. De reden is dat het ebolavirus zich niet heeft aangepast aan de mens. In tegenstelling tot de meeste andere virussen die een gastheer zoeken om zich te verspreiden, vergiftigt het virus de mens waardoor die snel sterft.