Inhoudsopgave
- 1 Kan een AED onterecht een schok adviseren of geven?
- 2 Wat doet een AED als hij geen hartactiviteit meet?
- 3 Hoeveel schokken AED?
- 4 Wat is er waarschijnlijk met het hart aan de hand als een AED na een analyse een schok geeft?
- 5 Wat doe je als de AED geen Schokopdracht geeft?
- 6 Waarom is het nodig om te reanimeren ook als je een AED gebruikt?
- 7 Hoe moet je iemand reanimeren?
- 8 Kan een AED een normaal hartritme herkennen?
Kan een AED onterecht een schok adviseren of geven?
Nadat iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is het hart een grote chaos, het ‘fladdert’ heen en weer. Dit fladderen, ook wel fibrilleren genoemd, is het golfbeweginkje dat door het AED wordt herkend. Zonder deze golf is er geen sprake van fibrilleren. Het AED-apparaat adviseert dan geen schok.
Wat doet een AED als hij geen hartactiviteit meet?
De kans dat een slachtoffer een hartaanval overleeft is met een AED vele malen groter dan met handmatige reanimatie. Dit geldt echter alleen wanneer er nog sprake is van hartactiviteit. Bij een volledig gestopt hart kan een AED niets betekenen, maar kunnen borstcompressies het hart wél weer op gang krijgen.
Waar sluit je de AED aan?
Op de elektroden van de CardiAid AED staat aangegeven hoe je ze moet plakken op de ontbloten borstkast van de patiënt. Bij het plaatsen van de elektroden moet het hart in het midden zitten. Bij een volwassen patiënt plaats je één elektrode op de rechterborst, een paar centimeter boven de tepel en onder het sleutelbeen.
Hoeveel schokken AED?
Het postuur van een persoon levert bij analyse door de AED een weerstandswaarde op. Deze weerstand kan worden verwerkt in de schok. Alle AED’s werken met een bi-fase schok (2 korte schokken vanaf beide pads).
Wat is er waarschijnlijk met het hart aan de hand als een AED na een analyse een schok geeft?
Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.
Wat gebeurt er nadat de AED een schok heeft gegeven?
Nadat een schok gegeven werd of als het AED-toestel beslist dat dit de patiënt niet zal helpen is het altijd nodig om te reanimeren. Ook daarbij zullen automatische defibrillatoren de hulpverlener bijstaan.
Wat doe je als de AED geen Schokopdracht geeft?
AED bedienen De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert. Wie mag een AED bedienen? Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus.
Waarom is het nodig om te reanimeren ook als je een AED gebruikt?
De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet kamerfibrilleren. Reanimeren met AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.
Wat doet een AED bij een stilstaand hart?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Hoe moet je iemand reanimeren?
Reanimeren in 6 stappen
- Controleer het bewustzijn. Schud voorzichtig aan de schouders en vraag duidelijk hoorbaar: ‘Gaat het?
- Bel direct 112 (of laat iemand bellen)
- Controleer ademhaling.
- Geen normale ademhaling: start direct met 30 borstcompressies.
- Beadem 2 keer.
- Als de AED er is.
Kan een AED een normaal hartritme herkennen?
Wat doe je op het moment als je twijfelt aan een normale ademhaling?
Als je geen (normale) ademhaling hebt gezien of niet zeker bent, start dan de reanimatie. Let op dat je gaspen niet met een normale ademhaling verward. Als het slachtoffer normaal ademt, leg je het slachtoffer in stabiele zijligging en controleer je de ademhaling maximaal om de minuut, 10 seconden.