Inhoudsopgave
Kan een blaasontsteking gevaarlijk zijn?
Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.
Hoe kom je aan een blaasontsteking?
Een blaasontsteking wordt vrijwel altijd veroorzaakt doordat bacteriën via de plasbuis in de blaas komen. Dit kan gebeuren in verschillende situaties: Tijdens het vrijen (er komen dan bacteriën in de plasbuis) Na de overgang: de plasbuis is dan kwetsbaarder.
Kun je door stress blaasontsteking krijgen?
Uit de onderzoeksresultaten van maar liefst 26 studies, blijkt namelijk dat er een groot verband ligt tussen angst en het krijgen van een blaasontsteking. Wanneer je vaak angstige gevoelens hebt, zou dit ervoor kunnen zorgen dat je sneller blaasproblemen krijgt.
Kan je doodgaan aan een blaasontsteking?
In Nederland is in 2010 een vrouw overleden aan een blaasontsteking, omdat de bacteriën in haar lichaam resistent waren geworden tegen antibiotica. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd.
Kan je van een blaasontsteking misselijk zijn?
Een dergelijke infectie van de blaas wordt ook wel cystitis genoemd. Als de bacteriën zeer virulent zijn en niet worden behandeld, kunnen ze zich via de urineleiders verspreiden naar (een van de) nieren. Als dat gebeurt, zullen de symptomen aanzienlijk verergeren, bijvoorbeeld met rugpijn, misselijkheid en koorts.
Wat zijn symptomen van een nierbekkenontsteking?
Bij een nierbekkenontsteking wordt u plotseling ziek met 1 of meer van deze klachten:
- hoge koorts (in het begin en bij ouderen is er soms geen koorts)
- koude rillingen.
- misselijk zijn.
- pijn in uw rug of zij, aan 1 of beide kanten.
- verward zijn bij ouderen (delier)
Kun je blaasontsteking zelf testen?
Bij de drogist kan je ook een zelftest kopen, deze zijn doorgaans goed betrouwbaar en meten de hoeveelheid nitriet en eiwitten in de urine. Bacteriën scheiden deze uit, waardoor een hoge waarde aan nitriet en eiwitten een goed signaal geven dat er sprake is van een blaasontsteking.
Wat te doen bij een blaasontsteking?
Wat moet je doen als je een blaasontsteking hebt?
- Drink veel. Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water.
- Neem een paracetamol. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
- Drink cranberrysap.
- Plas goed uit.
Kan je blaasontsteking krijgen door SOA?
Een urineweginfectie ontstaat meestal door bacteriën van buitenaf. Meestal leven de bacteriën die de infectie veroorzaken in de darmen en rondom de plasbuis. In sommige gevallen gaat het om bacteriën die overgedragen worden bij seksueel contact (SOA).
Hoe kom je aan een bloedvergiftiging?
Een bloedvergiftiging (sepsis) ontstaat als een infectie zich door het lichaam verspreidt. De infectie is het gevolg van een bacterie. Als de bacterie zich vermenigvuldigt en verspreidt, kan dit leiden tot bloedvergiftiging of een ernstige septische shock. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd.