Inhoudsopgave
Kan een Kattenbeet gevaarlijk zijn?
Als je bent gebeten door een kat, is er een relatief grote kans op ontsteking. Om dat risico niet te vergroten, wordt de wond vaak niet gehecht. Daarnaast is het belangrijk dat je gevaccineerd bent of opnieuw gevaccineerd wordt tegen tetanus.
Wat te doen als je gebeten bent door een kat?
In het kort
- Een bijtwond komt door een beet van een dier of mens.
- Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche.
- Ga naar uw huisarts.
- Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht.
- Uw huisarts controleert of u voldoende tegen tetanus bent ingeënt.
- Vaak zijn antibiotica nodig.
Kan je doodgaan van een Kattenbeet?
Een levensbedreigende septische shock -oftewel een falen van de bloedsomloop waardoor vitale organen en levensfuncties uitvielen, waaronder haar ademhaling- werden haar bijna fataal. En dat nota bene als gevolg van een simpele kattenbeet op Zanzibar. ,,Het gebeurde al op de eerste dag”, vertelt haar man René.
Wat kun je krijgen van een Kattenbeet?
Rattenbeetkoorts of rattenbeetziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Streptobacillus moniliformis. De bacterie kan in knaagdieren (ratten, maar ook muizen en hamsters) aanwezig zijn zonder dat het dier hier zelf ziek van wordt.
Hoe gevaarlijk is een hondenbeet?
Een hondenbeet laat een bijt- of scheurwond achter op de huid. We spreken van een bijtwond als er een groot risico is op weefselbeschadiging en infecties. Een hondenbeet beschadigt het weefsel en er is een groot risico op infecties. Infecties die zelfs dodelijk kunnen zijn.
Wat kun je doen tegen kattenkrabziekte?
Wanneer de kattenkrabziekte ernstige symptomen veroorzaakt, dan is het mogelijk de bacterie te behandelen met antibiotica. Meest gebruikte antibiotica zijn azitromycine, erytromycine en doxycycline. Deze antibiotica kunnen in tablet vorm gebruikt worden.
Waarom bijt een kat?
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben, of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet (meer) fijn vinden.