Kan een kind een dubbele achternaam?

Kan een kind een dubbele achternaam?

Volgens het wetsvoorstel mag een achternaam uit maximaal twee namen bestaan, die zonder koppelteken worden geschreven. Welke volgorde wordt aangehouden mogen de ouders zelf beslissen. Heb jij nou als ouder zelf al een dubbele achternaam, dan mag je deze twee namen samenvoegen.

Welke achternaam kan ik mijn kind geven?

Als u niet samen voor of bij de aangifte van de geboorte een verklaring aflegt dat het kind de achternaam van de moeder moet krijgen, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader. De naamskeuze moet uiterlijk bij de aangifte van de geboorte worden gedaan.

Welke achternaam krijgt een geadopteerd kind?

Adopteert u een kind in Nederland, dan kunt u kiezen voor de achternaam van een van u beiden. Voorwaarde is wel dat het uw eerste kind is. Is dat niet het geval, dan krijgt het kind dezelfde naam als uw andere kinderen. Het verzoek voor een naamkeuze doet u tegelijk met het verzoekschrift tot adoptie.

Kun je je kind een andere achternaam geven?

U kunt de achternaam van uw kind soms veranderen. U kunt uw kind uw eigen achternaam geven of die van de andere ouder. Soms kunt u uw kind ook de achternaam geven van uw nieuwe partner of een pleegouder.

Waarom 2 achternamen?

Bij een dubbele familienaam mag zowel de familienaam van de vader als de familienaam van de moeder op de eerste plaats komen te staan. De twee namen worden gescheiden door een spatie en onderscheiden zich van samengestelde namen in de zin dat ze deelbaar zijn en als twee verschillende namen worden aangezien.

Hoe kom je aan een dubbele achternaam?

Sinds 1 januari 2017 hebben ouders de keuze om de achternaam van de ene ouder, die van de andere ouder of de achternamen van beide ouders (in volgorde naar keuze) door te geven. Wanneer ouders er niet uitkomen krijgt het kind automatisch een dubbele achternaam.

Hoeveel achternamen mag een kind hebben?

Statement. Een opmerkelijke keuze, want officieel mogen ouders hun kind in Nederland maar één achternaam geven. Zij moeten kiezen tussen de naam van de vader of die van de moeder.

Hoeveel namen mag je je kind geven?

Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.

Kan kind achternaam moeder krijgen?

Getrouwde of geregistreerde ouders Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als je wil dat jullie kindje tóch de achternaam van de moeder krijgt, moet je dit aangeven bij de burgerlijke stand. Dit kan zowel voor als tijdens de geboorte aangifte.

Wat kost het om de achternaam van je kind te veranderen?

Het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen kost 835 euro. Gaat het om meer kinderen dan bedragen de kosten 1.670 euro. U moet de kosten voor het in behandeling nemen van uw verzoek op voorhand betalen op het rekeningnummer van de Dienst Justis van het ministerie van justitie.

Kun je de achternaam van je moeder aannemen?

Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

Waarom dubbele achternaam?

Eén van de redenen waarom mensen kiezen voor een dubbele achternaam voor hun kind, is omdat ze zo de verbondenheid met hen beiden kunnen laten zien. Het kan ook een praktische oplossing bieden voor mensen met meerdere nationaliteiten; het komt namelijk voor dat mensen in verschillende landen verschillende namen hebben.

Kan een kind de achternaam van moeder krijgen?

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen.

Hoe schrijf je een dubbele achternaam?

Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen de twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje tussen de namen is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen.

Wat betekent mijn familienaam?

De familienaam, ook wel achternaam genoemd, is het gedeelte van iemands naam dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. In de westerse cultuur is het gebruikelijk om de achternaam van de vader door te geven aan de kinderen. Door het gebruik van een achternaam wordt dus een familiaire relatie aangeduid.

Kan je je kinderen verschillende achternamen geven?

De wet maakt het mogelijk dat ouders bij de aangifte van de geboorte van hun kind kunnen kiezen voor een combinatie van hun achternamen. Op dit moment moeten de ouders bij de aangifte van de geboorte nog kiezen tussen de achternaam van de ene of de andere ouder.

Hoe schrijf je achternamen met van?

In Nederland worden woorden als de, der, in, op en van in achternamen klein geschreven als ze het eerste woord van de achternaam zijn en als de voornaam, voorletter of een ander deel van de achternaam er direct voor staat: Jan op de Beek, M. de Vries, Marie van der Ven-van Dijk, de heer Bos-van Casteren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven