Kan een pap 3b toch kanker worden?

Kan een pap 3b toch kanker worden?

Bij een uitslag vanaf Pap 3b wordt de kans groter dat de gynaecoloog bij onderzoek een voorstadium van baarmoederhalskanker vindt. Maar de kans op kanker is nog steeds klein. Het wil alleen zeggen dat je er op tijd bij bent. Een voorstadium is goed en makkelijk te behandelen.

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Bij een afwijkend uitstrijkje gaat u naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Uw baarmoederhals wordt bekeken. Zo nodig worden er stukjes weggehaald en onderzocht. Meestal zijn de afwijkingen niet kwaadaardig, maar kunnen dat op lange termijn (15 jaar) worden.

Wat betekent pap bij een uitstrijkje?

De baarmoederhalscellen zien er bij een afwijkend uitstrijkje anders uit dan normaal. Meestal gaat het om cellen die niet kwaadaardig zijn, maar die op lange termijn wel kwaadaardig zouden kunnen worden. De uitslag van dit onderzoek wordt pap genoemd en is ingedeeld in vijf groepen. Bij iedere groep hoort een advies.

Hoe lang duurt uitslag uitstrijkje bij gynaecoloog?

Binnen 4 weken krijgt u een brief thuis met de uitslag van uw uitstrijkje. Uw huisarts krijgt de uitslag ook. Als er ongewone (afwijkende) cellen zijn gevonden, belt de huisarts u soms al voordat u de brief krijgt. De huisarts legt u dan uit wat de uitslag betekent.

Wat betekent pap 3a2?

Van iedere 30 vrouwen met deze uitslag heeft ongeveer 1 vrouw kanker. De andere vrouwen hebben een voorstadium daarvan. Dit voorstadium wordt meestal behandeld om te voorkomen dat baarmoederhalskanker kan ontstaan. Deze uitslag wordt ook wel PAP 3a2, PAP 3b, PAP 4 en PAP 5 genoemd.

Is pap 2 gevaarlijk?

Het uitstrijkje wordt gemaakt om baarmoederhalskanker te voorkomen. Bij patiënten met een afwijkend uitstrijkje is zelden sprake van reeds ontwikkelde baarmoederhalskanker. Bij de uitslagen pap II en pap IIIA (lichte vorm) wordt zelfs vaak géén afwijking gevonden die behandeld moet worden.

Wat kan met een uitstrijkje worden ontdekt?

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. Bij een normaal uitstrijkje is de kans op baarmoederhalskanker heel klein. Bij een voorstadium is er een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt.

Hoe snel afwijkende cellen HPV?

Er is wel HPV humaan papillomavirus gevonden. Meestal ruimt het lichaam dit virus binnen 2 jaar zelf weer op. Als dit niet gebeurt, dan kunnen de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Daarom is het belangrijk dat u over 6 maanden nog een keer een uitstrijkje laat maken om dit te laten controleren.

Wat zie je bij een uitstrijkje?

Een uitstrijkje (PAP-test) is een screeningsonderzoek om afwijkende cellen en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen die op lange termijn tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.

Wat wordt er getest bij een uitstrijkje?

Uitstrijkjes worden gemaakt om baarmoederhalskanker te voorkomen. De diagnose van voorstadia van baarmoederhalskanker kunnen op tijd worden gesteld. Hierdoor kan de gynaecoloog een eventuele afwijking tijdig behandelen. We onderzoeken de afgestreken cellen op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Hoe lang duurt uitslag biopsie baarmoederhals?

Het biopt wordt in het laboratorium door een arts (patholoog) onderzocht. De uitslag is meestal binnen twee weken bekend. De gynaecoloog bespreekt met u hoe u de uitslag hoort: telefonisch of tijdens een vervolgbezoek. De uitslag van het baarmoederhalsonderzoek door de gynaecoloog wordt uitgedrukt in CIN.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven