Inhoudsopgave
Kan een schaafwond verbranden?
Een schaafwond kan verschijnselen van een eerstegraads brandwond vertonen, bijvoorbeeld als deze ontstaan is na uitglijden op kunstgras of in een sportzaal. Men kan de wond dan tijdens het reinigen onder de kraan ook koelen met lauw water.
Wat moet je doen bij een brandende schaafwond?
In het kort
- Spoel een schaafwond onder de kraan met lauwwarm water.
- Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddelen.
- Haal zandkorrels of grind eruit met een pincet.
- Laat de wond drogen zonder pleister.
- Of doe er een pleister op (als er kleding tegen de wond aanschuurt).
Wat heeft de voorkeur om een schaafwond schoon te spoelen?
De wond kun je goed spoelen door water met zout te gebruiken. Bij voorkeur gekookt en afgekoeld water aangevuld met zout. Doe 1 theelepeltje op één kopje water.
Welke laag van de huid is beschadigd bij een schaafwond?
Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Meestal bloedt de wond erg weinig en blijft het bij wat kleine bloedplekjes of -puntjes. Deze bloedpuntjes kunnen wel flink irriteren en pijn doen.
Wat is goed voor brandwonden?
Koel direct onder lauw stromend kraanwater. Dat vermindert de pijn, reinigt de wond en voorkomt dat de verbranding verder gaat. Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Water tussen 15 en 30 graden Celsius is goed.
Welke zalf is voor brandwonden?
Zalven en crèmes Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint. Smeer ook niets op littekens. Van geen enkele littekenzalf of -crème is tot nu toe aangetoond dat deze het ontstaan van een verdikt litteken kan verminderen.
Waarmee reinig je een wond?
Snijwond. Spoel deze schoon met water of fysiologisch zout of dep met een gaasje of een schone theedoek. Ontsmet de wond daarna. Bloedende wonden kun je afdekken met een steriel gaasje, pleister of wondfolie.
Waarom prikt een schaafwond?
Bij een schaafwond is de huid open geschuurd en is tenminste een deel van de opperhuid verdwenen. De wond kan de vorm aannemen van één enkele schram tot een grotere geschaafde plek. Over het algemeen bloedt deze weinig tot niet. Wel verschijnen er kleine bloedpuntjes die pijnlijk aanvoelen (ze prikken of branden).
https://www.youtube.com/watch?v=i7Y7UTv70k0