Inhoudsopgave
Kan een soa niet overdraagbaar zijn?
soa worden overgebracht door geslachtsgemeenschap, maar ook door seksuele contacten via de mond, door anale contacten of contacten met lichaamsvloeistoffen zoals sperma, speeksel, bloed en vaginale afscheiding. Slechts enkele soa zijn overdraagbaar via huidcontact.
Wat doe je als je een soa hebt opgelopen?
De meeste soa zijn te behandelen. Ze gaan echter niet vanzelf over. Wanneer je onveilig hebt gevreeën en je vermoedt dat je een soa hebt, ga dan naar je huisarts of kom naar de GGD. Als we een soa vinden word je ervoor behandeld of doorverwezen naar een specialist.
Hoe voorkom je SOA’s?
Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je een soa krijgt. Soa’s worden overgedragen via contact met slijmvliezen, bloed, sperma of vaginaal vocht. Veilig vrijen is de beste manier om soa’s te voorkomen. Gebruik condooms. Twijfel niet. Bestel ze op tijd via internet of koop ze bij de apotheek of drogist.
Wat kunnen SOA’s klachten geven?
Een soa kan ook klachten geven, zoals geelgroene afscheiding, branderig plassen, wratten, blaasjes, zweertjes of gele huid en geel oogwit. Sommige soa’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Hoe doe je een SOA testen?
Bel de huisarts: Om te praten over je vermoeden dat je een soa hebt. Als je je wilt laten testen op soa. Om met je huisarts te bespreken of je meteen kunt starten met de behandeling als dat nodig is. Bel met spoed de huisartsenpost, huisarts, soa-poli, GGD (infectieziekten) of zelfs de eerste hulp van een ziekenhuis:
Hoe krijg je SOA overgedragen?
SOA worden vooral overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten in de vagina, penis, anus en achterin de keel. Als deze plekken met elkaar (met een sekspartner) in contact komen zonder dat je bescherming gebruikt dan kan een SOA overgedragen worden. Met veilig vrijen voorkom je een SOA.