Inhoudsopgave
- 1 Kan een werkgever mijn salaris verlagen?
- 2 Kan een werkgever van cao veranderen?
- 3 Kan je iemand degraderen?
- 4 Kan mijn werkgever mij degraderen?
- 5 Waardoor kan de loonsom per werknemer veranderen?
- 6 Wat is een collectieve wijziging?
- 7 Wat zijn essentiele arbeidsvoorwaarden?
- 8 Wat als je aan het einde van je schaal zit?
Kan een werkgever mijn salaris verlagen?
Het salaris is een primaire arbeidsvoorwaarde. U kunt als werkgever nooit zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen. Daarvoor is de instemming van de werknemer vereist. Een werknemer zal echter niet snel geneigd zijn akkoord te gaan met een salarisverlaging.
Kan een werkgever van cao veranderen?
De werkgever kan de (toepasselijkheid van de) CAO overigens niet eenzijdig intrekken of wijzigen: dat kan slechts met instemming van alle CAO-partijen. Die overstap valt dus niet onder het instemmingsrecht van de OR (maar kan slechts met de partijen bij de betrokken CAO’s worden geregeld).
Kan je iemand degraderen?
Demotie of degradatie betekent teruggaan uit een hogere functie naar een lagere. Het is het tegenovergestelde van promotie. Demotie houdt vaak een salarisverlaging in, of verlies van emolumenten en privileges. Aan de andere kant houdt het meestal een vermindering van werkdruk in.
Kan werkgever secundaire arbeidsvoorwaarden wijzigen?
De arbeidsvoorwaarden van je werknemers eenzijdig wijzigen, dat mag in principe niet. Toch zijn er een paar uitzonderingen voor werkgevers. Zo werkt het. Het salaris, de werktijden, vakantiedagen en het privégebruik van een leaseauto zijn voorbeelden van arbeidsvoorwaarden.
Wat kun je doen als je minder krijgt dan de schaal uit je cao aangeeft?
Wil u minder betalen? Dan moet u dat als werkgever goed motiveren. Zonder onderbouwing voor de plaatsing in bijvoorbeeld een instroomschaal of een lagere loongroep mag u de werkgever niet minder betalen dan het normloon dat bij de functie hoort.
Kan mijn werkgever mij degraderen?
Als een werkgever de functie van een werknemer wil wijzigen, dan kan dit best in onderling overleg en met duidelijke afspraken op papier. Komen beide partijen niet tot een vergelijk, dan kan een rechter beoordelen of er sprake is van een significante functiewijziging.
Waardoor kan de loonsom per werknemer veranderen?
Het loon is een arbeidsvoorwaarde van de werknemer. Je kunt als werkgever niet zomaar een arbeidsvoorwaarde aanpassen. Hiervoor heb je of de instemming van de werknemer nodig, of je moet als werkgever zeer zwaarwegende belangen hebben die dit rechtvaardigen.
Wat is een collectieve wijziging?
Collectieve wijziging arbeidsvoorwaarden Dat is een afspraak in de arbeidsovereenkomst of in de betreffende regeling waarin de werkgever het voorbehoud maakt om ook zonder instemming van de werknemer de wijziging in de arbeidsvoorwaarden door te mogen voeren.
Kan mijn baas mij degraderen?
In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen. Dit wordt een ‘wijzigingsbeding’ genoemd. De werkgever moet daarvoor wel een zwaarwegend bedrijfsbelang hebben.
Is een functiewijziging een nieuw contract?
Nieuwe arbeidsovereenkomst bij nieuwe einddatum Toen de zaak voor de rechter kwam, oordeelde hij dat een tussentijdse wijziging van de arbeidsovereenkomst niet automatisch betekent dat er een nieuw contract ontstaat. Ook niet als een werknemer andere werkzaamheden gaat verrichten, zoals bij een functiewijziging (tool).
Wat zijn essentiele arbeidsvoorwaarden?
Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarover u en uw werknemers vrijwel altijd afspraken maken. We noemen het ook wel ‘essentiële arbeidsvoorwaarden’. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn minder essentiële arbeidsvoorwaarden, die vaak bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden worden afgesproken.
Wat als je aan het einde van je schaal zit?
Wanneer een goed presterende medewerker het einde van de schaal heeft bereikt, ligt promotie voor de hand. Dat is immers een uitgangspunt van een standaard loongebouw. De medewerker gaat een zwaardere functie uitoefenen en daarmee in een hogere schaal meer verdienen.