Inhoudsopgave
Kan hout worden gerecycled?
Over het algemeen kan houtafval goed gerecycled worden, waarbij geïmpregneerd hout maar beperkt hergebruikt kan worden. Het is daarom belangrijk dat houtafval gescheiden wordt ingeleverd. A-Hout: Onbehandeld hout; niet gelakt, niet geverfd, niet gebeitst en niet verlijmd.
Wat is schoon hout?
Alleen schoon hout, dat niet geïmpregneerd of verduurzaamd is, is A-hout. C-hout is verduurzaamd of geïmpregneerd hout en is meestal te herkennen aan de groene of bruine kleur, zoals bielzen of tuinhout. Houtafval lever je in bij de milieustraat. Maar niet alle houtsoorten mogen gratis naar de milieustraat.
Waarom gerecycled hout?
Houtafval kan goed hergebruikt worden, bijvoorbeeld om mooie meubels van te maken. De bekende houten pallets kunnen ook steeds vaker nog gebruikt worden. Bij recycling van hout kan je denken aan de productie van spaanplaat, of verbranding voor het opwekken van duurzame energie.
Wat te doen met hout afval?
Houtafval wordt ingezameld in grote kuub afvalcontainers. Er zijn standaard all-in tarieven voor een 3m3 container, 6m3 container en een 10m3 container. In deze containers mogen veel verschillende houtsoorten. Eigenlijk mag al het A- en B-hout in deze containers worden ingezameld.
Waar moet je hout weggooien?
Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding.
Waarom is hout milieuvriendelijk?
Hout is milieuvriendelijk. Bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout. De hoeveelheid CO2 wordt over de levensduur vastgehouden en draagt dan niet bij aan het broeikaseffect. Bij verbranding of vertering komt eenzelfde hoeveel C02 vrij, hierdoor is het materiaal CO2 neutraal.
Waarom bouwen met hout?
Met houtbouw worden gezonde, comfortabele gebouwen gerealiseerd die ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. De gebouwen zijn immers van nature energiezuinig en het gebruik van hout verlaagt de uitstoot van broeikasgassen (CO2). Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen.