Kan ik bloed donor worden?

Kan ik bloed donor worden?

Niet zomaar iedereen mag bloeddonor worden. Je moet een bepaalde leeftijd hebben en een medische keuring doorstaan. Hieronder lees je wanneer je wel en niet in aanmerking komt om bloeddonor te worden. Als je overweegt bloeddonor te worden, kun je je via de website van Sanquin aanmelden.

Welke doelgroep kan geen bloeddonor zijn?

De bloedbank in Nederland is altijd wel op zoek naar nieuwe donoren. Dit jaar zijn er nog zo’n 60.000 nodig, vooral jonge mannen. Maar niet iedereen mag bloed geven. Homo’s bijvoorbeeld, mogen pas aan ’t infuus als ze een jaar geen seks hebben gehad vanwege een hoger risico op infectieziektes.

Wat wordt er getest als je bloed geeft?

Bij het analyseren van bloedstalen bepalen we de bloedgroep en het aantal van de verschillende types bloedcellen. We testen alle bloedstalen ook op de aanwezigheid van hiv, hepatitis B en C en syfilis. Bij een afwijkend testresultaat brengen we de donor schriftelijk op de hoogte.

Hoeveel bloed geef je als donor?

Hoeveel bloed mag ik geven? Je mag 450 of 470 ml bloed doneren (in functie van je lengte, gewicht en geslacht). Mannen hebben doorgaans meer bloed in hun lichaam dan vrouwen. Voor plasma kan je maximaal 650 ml doneren.

Wat zijn de eisen om bloeddonor te worden?

De minimale eisen om donor te worden zijn:

  • je meldt je als donor tussen je achttiende en vijfenzestigste verjaardag;
  • je weegt meer dan vijftig kilo;
  • je hebt geen bloedtransfusie ontvangen na 1 januari 1980;

Welke bloedgroep kan O negatief ontvangen?

Wanneer er geen eiwit A of B op je bloedcellen zit, heb je bloedgroep O. Mensen met bloedgroep O kunnen geen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep A, B of AB. Heb je bloedgroep 0-negatief, dan kun je wel aan iedereen bloed doneren.

Waar wordt bloed op gecontroleerd?

We testen al het gedoneerde bloed op de onderstaande infectieziekten:

  • hepatitis B.
  • hepatitis C.
  • hepatitis E.
  • hiv.
  • syfilis.
  • HTLV-I/II. (alleen de eerste keer als je komt doneren)

Hoeveel bloed geven Sanquin?

Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Om vervolgens goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden).

Hoe snel maak je bloed aan na donatie?

Het lichaam gaat na afname weer nieuw bloed maken. Het volume van het bloedplasma is na ongeveer 12 uur weer op het oude peil, het bloedplasma en de bloedplaatjes zijn binnen enkele dagen aangevuld, de rode bloedcellen zijn na enkele weken vervangen, en het ijzergehalte is na circa twee maanden hersteld.

Kan ik bloed doneren na vaccinatie?

Mag ik doneren als ik klachten heb gehad na de coronavaccinatie? We kunnen geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven