Inhoudsopgave
- 1 Kan ik mijn kind mijn achternaam geven?
- 2 Is naam je achternaam?
- 3 Kan je een kind 2 achternamen geven?
- 4 Welke achternaam op ID kaart?
- 5 Waarom komt mijn achternaam vandaan?
- 6 Waar komt mijn achternaam voor in Nederland?
- 7 Welke familienaam krijgt een kind?
- 8 Kan je geen achternaam hebben?
- 9 Hoeveel achternamen mag je hebben?
- 10 Welke achternaam komt eerst?
- 11 Welke naam komt eerst als je getrouwd bent?
- 12 Welke achternaam gebruiken?
Kan ik mijn kind mijn achternaam geven?
U kunt de achternaam van uw kind soms veranderen. U kunt uw kind uw eigen achternaam geven of die van de andere ouder. Soms kunt u uw kind ook de achternaam geven van uw nieuwe partner of een pleegouder.
Is naam je achternaam?
In het Nederlands en de meeste andere westerse talen bestaat iemands volledige naam uit zijn of haar voornaam of voornamen gevolgd door de achternaam.
Hoe lang duurt een naamsverandering?
De procedure verloopt via een aantal vaste stappen. Houdt u rekening met een doorlooptijd van gemiddeld 9 maanden. Voor het indienen van een aanvraag voor naamswijziging dient u documenten mee te sturen. Welke documenten dat zijn, hangt af van het type aanvraag dat u doet.
Welke achternaam krijgt kind bij geboorte?
Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de duomoeder krijgt? Dan moet u dat samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.
Kan je een kind 2 achternamen geven?
De dubbele geslachtsnaam kan uit maximaal twee namen bestaan en zal geschreven worden zonder koppelteken, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
Welke achternaam op ID kaart?
Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan. U kunt wel bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart aan uw gemeente vragen ook de achternaam van uw partner in uw paspoort of op uw identiteitskaart te vermelden.
Wat zijn de gevolgen van een naamsverandering?
Antwoord: Nee, een naamsverandering heeft geen gevolgen voor bloedverwantschap en ook geen juridische gevolgen. De ouder waarvan het kind niet meer de naam draagt blijft onderhoudsplichtig en heeft in principe recht op omgang. Ook erfrechtelijk verandert er niets.
Wat zijn de kosten om je voornaam te veranderen?
In het nieuwe systeem bepalen gemeenten zelf de prijs van een nieuwe voornaam. Die kost vandaag 490 euro, voor transgenders 49 euro. Die ‘korting’ blijft ook behouden in de nieuwe wet: transgenders betalen maximaal 10 procent van de normale prijs. Een familienaam wijzigen is nog niet mogelijk aan het loket.
Waarom komt mijn achternaam vandaan?
In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Waar komt mijn achternaam voor in Nederland?
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo’n 320.000 achternamen.
Welke achternaam krijgt tweede kind?
Krijgt u met uw nieuwe partner meer kinderen? Dan krijgen de volgende kinderen dezelfde achternaam als het eerste kind van u samen.
Kan ik mijn kind twee achternamen geven?
Volgens het wetsvoorstel mag een achternaam uit maximaal twee namen bestaan, die zonder koppelteken worden geschreven. Welke volgorde wordt aangehouden mogen de ouders zelf beslissen. Heb jij nou als ouder zelf al een dubbele achternaam, dan mag je deze twee namen samenvoegen.
Welke familienaam krijgt een kind?
Bij afwezigheid van keuze draagt het kind automatisch de naam van de vader of de meemoeder. Bij onenigheid krijgt het kind de naam van de vader of meemoeder én de naam van de moeder in alfabetische volgorde. De naamsoverdracht wordt vastgelegd in de gemeente waar het kind geboren is.
Kan je geen achternaam hebben?
Het lijkt erg vanzelfsprekend: iedereen heeft een voornaam en een achternaam. Toch zijn ook hier wettelijke regels voor, aangezien niet zomaar alles is toegestaan. Daarnaast moet er worden geregeld hoe wordt bepaald wie welke naam heeft en dat die naam niet zonder meer veranderd mag worden.
Welke achternaam krijgt het kind?
Uw kind kan bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of moeder krijgen. Als het kind op die manier niet de naam krijgt die u wilt, moet u naamskeuze doen. Daarbij kiest u voor uw kind de achternaam van de vader, de moeder of van degene die het kind heeft erkend.
Welke achternaam krijgt een geadopteerd kind?
Adopteert u een kind in Nederland, dan kunt u kiezen voor de achternaam van een van u beiden. Voorwaarde is wel dat het uw eerste kind is. Is dat niet het geval, dan krijgt het kind dezelfde naam als uw andere kinderen. Het verzoek voor een naamkeuze doet u tegelijk met het verzoekschrift tot adoptie.
Hoeveel achternamen mag je hebben?
In principe mag je maar 1 achternaam hebben, maar je kan 2 achternamen ‘samenvoegen’ bijvoorbeeld als je trouwt. Dat je dan je eigen naam en de naam van je partner aanneemt.
Welke achternaam komt eerst?
Eerst de achternaam van je partner, gevolgd door jouw eigen achternaam.
Waar komt de familienaam voor?
De familienaam gaat meestal over van ouders op kinderen, van de ene generatie op de andere. In veel landen, waaronder bijna alle Europese landen, komt de familienaam ná de voornaam; daarom noemt men de familienaam vaak de achternaam.
Het moet mogelijk worden dat kinderen de achternamen van beide ouders dragen. De dubbele geslachtsnaam kan uit maximaal twee namen bestaan en zal geschreven worden zonder koppelteken, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
Wie bepaalt de naam van een kind?
Elk kind heeft recht op een voornaam. Als de ouders geen keuze maken voor een voornaam, dan kiest de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats waar het kind is geboren, een voornaam. Ouders die gehuwd zijn kunnen kiezen of zij hun kinderen de achternaam van de vader of de moeder willen geven.
Welke naam komt eerst als je getrouwd bent?
Voor het gebruik van de achternaam van uw partner heeft u 3 mogelijkheden: Eerst de naam van uw partner, gevolgd door uw eigen naam; Eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; De naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Welke achternaam gebruiken?
Je kunt zelf kiezen met welke achternaam je aangesproken wilt worden en hoe de gemeente je aanschrijft. Voor alle duidelijkheid: in officiële documenten, zoals bijvoorbeeld je reisdocument en/of rijbewijs, staat altijd alleen je geboorte-achternaam.
Waar komt mijn achternaam het meest voor?
Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.