Kan ik mijn lenzen in water doen?
Gebruik geen kraanwater. Er zitten allerlei micro-organismen en mineralen in kraanwater die de lens zelf en het oog erg kunnen beschadigen. Gedestilleerd water is wel vrij van mineralen en micro-organismen en kan voorkomen dat de lenzen uitdrogen. Het reinigt de lenzen echter niet.
Kan je harde lenzen vloeistof voor zachte lenzen gebruiken?
U kunt uw vloeistof voor harde lenzen dan ook niet gebruiken voor een zachte contactlens en andersom, want dit kan oogirritatie opleveren of uw lens beschadigen. Veel merken stemmen hun lenzenvloeistof af op hun contactlenzen, zodat deze samen een een-tweetje vormen.
Wat kun je gebruiken ipv lenzenvloeistof?
Als je geen andere optie hebt dan water, gebruik dan het schoonst mogelijke water. Kook het water in dat geval eerst. Als je harde lenzen hebt kun je ze ook ergens droog bewaren op een veilige plek en de volgende dag weer in doen. Zachte lenzen kun je als het niet anders kan ook sporadisch een nachtje inhouden.
Hoe bewaar je lenzen?
Het bakje met de lenzenvloeistof en waar dus ook uw lenzen in zitten, dienen op een koele plek te worden bewaard. Het is handig om het op de plaats neer te zetten waar u de lenzen uit doet. Dan kunt u het ook niet kwijtraken en heeft u het altijd bij de hand wanneer u uw lenzen in of uit wilt doen.
Hoe lang zijn harde lenzen houdbaar?
De contactlenzen zelf hebben eigenlijk geen houdbaarheidsdatum. Het gaat om de vloeistof waar de lenzen in bewaard worden in de verpakking. Tijdens het maken van contactlenzen wordt elke lens gesteriliseerd en verpakt in een luchtdichte blisterverpakking met een zoutoplossing.
Kan lenzen niet meer verdragen?
Een toxische reactie kan worden veroorzaakt door conserveermiddelen in de lenzenvloeistof, in oogdruppels of ooggel. De conserveermiddelen hopen zich op in de lens en lokken een reactie van het oog uit. Dit uit zich in irritatie, rood, pijnlijk oog en het niet meer kunnen dragen van de lens.