Kan ik ook naar een andere huisarts?

Kan ik ook naar een andere huisarts?

Naar een andere huisarts gaan is geen probleem, maar het kan voorkomen dat de nieuwe huisarts jou weigert. Dit kan gebeuren als de praktijk vol is of als je te ver weg woont van de huisartsenpraktijk. Verhuis je naar een andere huisarts? Laat dit dan weten aan je zorgverzekeraar en jouw oude huisarts.

Hoe vaak mag je van huisarts veranderen?

Overstappen huisarts mag (bijna) altijd, maar kost soms veel pijn en moeite. Als je wil overstappen naar een ander huisarts, mag de arts je alleen in uitzonderlijke gevallen weigeren. Toch gaat het in de praktijk nog regelmatig mis.

Wat te doen als je niet tevreden bent met je huisarts?

Als het gesprek met de huisarts niet naar uw tevredenheid verloopt, kunt u een klacht indienen. U kunt uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris.

Hoe ver mag je van een huisarts wonen?

U moet wel een huisarts vinden die plaats heeft in zijn of haar praktijk en die niet te ver van u vandaan woont. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij u kunnen zijn, dus de afstand tot uw huis mag niet te groot zijn. Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten.

Is een huisarts verplicht je aan te nemen?

Hoewel het niet verplicht is om jezelf bij een huisarts in te schrijven, wordt dit door patiëntenorganisaties en de overheid wel sterk aangeraden. Er is dan namelijk altijd een arts of huisartsenpost in de buurt als je zorg nodig hebt.

Kan een huisarts je uitschrijven?

De huisarts mag de behandelingsovereenkomst met een patiënt niet eenzijdig beëindigen, tenzij er sprake is van gewichtige redenen voor opzegging. De reden voor beëindiging moet dermate ernstig zijn dat voortzetting van de behandelingsovereenkomst redelijkerwijs niet van de huisarts kan worden gevergd.

Wat te doen als je van huisarts wil veranderen?

Hoe verander ik van huisarts?

  1. informeer of de nieuwe huisarts u als nieuwe patiënt kan aannemen;
  2. licht uw oude huisarts mondeling, telefonisch of schriftelijk in dat u van huisarts verandert;
  3. vraag uw oude huisarts om uw dossier naar uw nieuwe huisarts te sturen.

Kan een dokter een patiënt weigeren?

Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Maar huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.

Kan mijn huisarts mij uitschrijven?

Hoe kom ik er achter wie mijn huisarts is?

Kom je er echt niet uit wie je huisarts is? Neem dan contact op met een huisartsenpost in je omgeving. Die kan vervolgens gebruik maken van de dienst ‘raadplegen actuele huisarts’ in VECOZO en inzien waar je staat ingeschreven. Hiervoor dien je als patiënt toestemming te geven.

Wat doe je als huisarts?

De huisarts kan u informeren, onderzoeken en eventueel behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is. Eerste hulp en kleine ingrepen kan de huisarts zelf uitvoeren.

Kan een huisarts zorg weigeren?

Een huisarts mag jou als nieuwe patiënt wel weigeren in de volgende situaties: Wanneer de huisartsenpraktijk vol zit. Jij als patiënt een reisafstand hebt van langer dan 15 minuten tot de huisartsenpraktijk. Jij een andere opvatting van zorg hebt dan de huisarts.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven