Kan ik zelf ontslag nemen tijdens ziekte?

Kan ik zelf ontslag nemen tijdens ziekte?

Je kunt als werknemer altijd ontslag nemen tijdens ziekte. Het is in de meeste gevallen niet verstandig, want er is een grote kans dat je een uitkering misloopt. Neem geen onverhoopte beslissingen, maar overleg liever met een instantie die eerst jouw vragen kan beantwoorden en kan helpen waar nodig.

Wat gebeurt er als je ziek bent en je contract loopt af?

Mijn contract loopt af Soms loopt uw tijdelijke contract af terwijl u ziek bent. Uw werkgever hoeft uw contract dan niet te verlengen. Uw ziekmelding heeft geen invloed op het einde van uw contract. Uw werkgever moet u wel ziek uit dienst melden.

Wat te doen bij ontslag tijdens ziekte?

Vermoed je dat je ontslagen wordt door je ziekte? Dan gaat je werkgever in de fout en kan je een schadevergoeding vorderen. Maar pas op: het is vaak heel moeilijk om te bewijzen dat je wegens ziekte werd ontslagen. Laat je in zo’n geval zeker bijstaan door een advocaat of een specialist bij de vakbond.

Wat als je ziek wordt tijdens tijdelijk contract?

Heeft u een tijdelijk contract en wordt u ziek? Dan betaalt uw werkgever u maximaal 2 jaar minstens 70% van het loon door. Tijdens de periode van loondoorbetaling kan uw tijdelijke contract aflopen. In dat geval neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de loondoorbetaling over.

Kun je in je proeftijd ontslag nemen?

Ontslag nemen in de proeftijd kan mondeling, maar om misverstanden te voorkomen is het meestal raadzaam om uw ontslagname ook schriftelijk aan uw werkgever te bevestigen. Denk wel goed na over een ontslagname met name vanwege de gevolgen. Zo is de kans erg groot dat u geen recht (meer) heeft op een WW-uitkering.

Hoeveel salaris krijg je als je ziek uit dienst gaat?

Uw ziektewetuitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de ziektewetuitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.

Kun je iemand met een tijdelijk contract ontslaan?

Een werkgever kan een werknemer met een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds ontslaan. Het contract moet in principe worden uitgediend. Ontslag op staande voet is een ander verhaal. Dit mag de werkgever altijd geven als daar een dringende reden voor is.

Wat na ontslag medische overmacht?

Ik ben ontslagen wegens medische overmacht, wat nu? Wanneer je voor de mutualiteit arbeidsongeschikt blijft, behoudt je je recht op ziekte-uitkering. Wanneer de mutualiteit oordeelt dat je arbeidsgeschikt bent, kan je een werkloosheidsuitkering aanvragen. Schrijf je dan ook in bij VDAB, Actiris of Forem.

Hoe lang ziek voor ontslag?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Kun je ziek uit dienst?

Als u ziek uit dienst gaat, meldt u zich ziek bij uw werkgever. Op de laatste dag van uw dienstverband meldt uw werkgever u ziek bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Vraag het wel na bij uw werkgever of hij dit gedaan heeft.

Wat als je ziek wordt tijdens je proefperiode?

Wanneer je tijdens de proeftijd ziek wordt mag je werkgever de proeftijd niet verlengen met de periode van ziekte. Je werkgever mag je tijdens je proeftijd ook ontslaan als je ziek bent, maar niet omdat je ziek bent.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven