Inhoudsopgave
Kan je achteruit slaan in dammen?
Ja, je mag zowel vóór- als achteruit slaan. (En tijdens een meerslag is het zelfs mogelijk dat je bijvoorbeeld eerst een keer vooruit slaat en dan achteruit.)
Kan je met een schijf een dam slaan?
Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór. Vervolgens na het slaan van alle vier de schijven kan hij z’n dam neerzetten op elk van de met de rode of groene stippellijn aangegeven velden.
Hoeveel mag je slaan met een dam?
Een dam heeft veel meer mogelijkheden dan een schijf. Hij mag zowel voor- als achteruit. Ook kan hij over een diagonaal over meerdere velden in een keer bewegen. Let op: als je tijdens een slag de damlijn passeert (dus je slag eindigt er niet), krijg je geen dam!
Wat als je vast staat met dammen?
Slaan met de dam Je mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Je mag dan zelf bepalen op welk veld achter het geslagen stuk je dam tot stilstand komt. Als je op een veld tot stilstand kan komen waar je weer verder zou kunnen slaan, mag je je slag in dezelfde beurt vervolgen.
Hoe werkt Damen?
Een dam mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Er mag dan zelf bepaald worden op welk veld achter het geslagen stuk de dam tot stilstand komt. Als de dam op een veld tot stilstand kan komen waar er weer verder geslagen kan worden, mag de slag in dezelfde beurt vervolgd worden.
Hoe ver mag je met een dam slaan?
Slaan met de dam Dammen kunnen veel meer dan schijven. Een dam mag namelijk net zo ver schuiven als hij kan op de schuine lijnen, waar hij op staat. De witte dam in het plaatje mag bijvoorbeeld naar veld 11, 7, 2, 21, 27, 32, 38, 43 en 49. Hij mag dus zowel vooruit als achteruit.
Wat zijn de spelregels van Mens erger je niet?
Elke speler heeft pionnen van een eigen kleur, een eigen beginpunt, en eigen eindcirkels waar andere pionnen niet mogen komen. De spelers gooien om beurten met een dobbelsteen en moeten een van hun pionnen met de klok mee het aantal cirkels verplaatsen dat de worp aangeeft.