Kan je als student een leefloon aanvragen?

Kan je als student een leefloon aanvragen?

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) erkent studenten als een specifieke doelgroep. Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je een leefloon aanvragen om te studeren.

Wie krijgt een leefloon in Belgie?

Iedere meerderjarige EU-burger, statenloze of erkend vluchteling komt in aanmerking voor het leefloon. Ook minderjarigen (ontvoogd door huwelijk) of minderjarig ongehuwd met één of meer kinderen ten laste, of minderjarig en zwanger met zijn werkelijke verblijfplaats in België komt in aanmerking.

Heb ik recht op OCMW?

Hulp vanuit het OCMW kan en mag enkel toegekend worden indien de persoon zelf over onvoldoende eigen middelen beschikt om een menswaardig leven te leiden. Daarbovenop moet de aanvrager alle andere mogelijke inkomensbronnen uitgeput hebben, zowel binnenlandse- als buitenblandse sociale ondersteunig.

Wat als je geen leefloon hebt?

Soms kan het OCMW nog een bijkomende (financiële) steun geven indien het leefloon niet voldoende zou zijn of wanneer je niet in aanmerking komt voor het leefloon. Ook voor wie werkt en niet of moeilijk rondkomt kan het OCMW in bepaalde gevallen hulp bieden.

Hoeveel bedraagt een leefloon voor studenten?

Bedrag leefloon

Categorie Maximum bedrag per maand
Categorie 1: samenwonend Je leeft samen met 1 of meerdere personen waarmee je jouw huishouden gemeenschappelijk regelt (bv. partner, ouders). € 682,99
Categorie 2: alleenstaand Je leeft alleen. € 1 024,49

Kan je als student alleen wonen?

Het OCMW kan een leefloon toekennen. Een student die omwille van een relatiebreuk de ouderlijke woning moet verlaten en noodgedwongen zelfstandig gaat wonen, komt onder specifieke voorwaarden ook in aanmerking voor een leefloon als alleenstaande. In principe moet het OCMW dit leefloon dan terugvorderen van de ouders.

Hoeveel bedraagt het bestaansminimum in Belgie?

Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 januari 2021: 656,45 euro voor een samenwonende persoon. 984,68 euro voor een alleenstaande persoon. 1.330,74 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.

Wat is het bedrag van een leefloon?

Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 januari 2020: 626,74 euro voor een samenwonende persoon. 940,11 euro voor een alleenstaande persoon. 1.270,51 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.

Hoe zorgt OCMW voor bejaarden?

Het kan gaan om financiële (leefloon of equivalent leefloon), psychosociale, en andere medische hulp. Het OCMW onderzoekt elke steunaanvraag. Dit betekent dat het OCMW enkel en alleen kan tussenkomen wanneer iemand geen rechten meer kan doen gelden op een andere tussenkomst van de sociale zekerheid.

Kan ik geld lenen bij het OCMW?

Wanneer je het financieel moeilijk hebt, dan kan het OCMW jou een financiële steun of een renteloze lening toekennen. Een renteloze lening is een steun die je in maandelijkse schijven aan het OCMW terugbetaalt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor de betaling van een huurwaarborg.

Kan OCMW leefloon stopzetten?

Schorsing uitbetaling leefloon Het OCMW kan de uitbetaling van je leefloon ook geheel of gedeeltelijk schorsen als administratieve sanctie wanneer: je bestaansmiddelen waarvan je het bestaan kent niet aangeeft. je onjuiste of onvolledige verklaringen die het bedrag van het leefloon beïnvloeden aflegt.

Kan OCMW leefloon weigeren?

Het OCMW kan het leefloon kan niet weigeren op basis van gebrekkige medewerking door de hulpvrager indien het inlichtingen betreft waartoe het OCMW toegang heeft (Arbh. Wanneer de situatie permanent wordt, dan kan het OCMW de kosten ten laste nemen en terugvorderen van de POD MI.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven