Inhoudsopgave
- 1 Kan je als zelfstandige in schuldbemiddeling?
- 2 Wat kost collectieve schuldenregeling?
- 3 Wat na 7 jaar collectieve schuldenregeling?
- 4 Kan de koning schulden kwijtschelden?
- 5 Wat is het verschil tussen schuldbemiddeling en collectieve schuldenregeling?
- 6 Welke schulden worden niet kwijtgescholden?
- 7 Hoe lang kan een schuldbemiddeling duren?
- 8 Kan je schulden kwijtschelden?
Kan je als zelfstandige in schuldbemiddeling?
Schuldbemiddeling kan ook als zelfstandige maar is op de eerste plaats gemaakt voor schulden die niets met een zelfstandig beroep te maken hebben. Je kan pas zes maanden nadat je bent gestopt als zelfstandig handelaar of na het afsluiten van een faillissement, een collectieve schuldenregeling aanvragen.
Wat kost collectieve schuldenregeling?
Het eerste jaar van een collectieve schuldbemiddeling kost gemiddeld tussen de 1200 en 1500 euro per jaar. De opvolging kost tussen de 500 en 600 euro per jaar.
Welke schulden in collectieve schuldenregeling?
U komt in aanmerking voor een collectieve schuldenregeling als u met grote structurele schulden worstelt die u onmogelijk binnen een redelijke termijn kunt terugbetalen. Een collectieve schuldenregeling is dus niet bedoeld om tijdelijke betalingsproblemen te regelen.
Wat na 7 jaar collectieve schuldenregeling?
Hoe lang duurt een collectieve schuldenregeling? Deze regeling kan maximum 7 jaar duren. Na deze regeling ben je schuldenvrij. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat er een deel of alle schulden worden kwijtgescholden.
Kan de koning schulden kwijtschelden?
De koning kan de door de strafrechter uitgesproken straf kwijtschelden, ze verminderen of ze omzetten in een andere straf. Hij kan echter geen gevangenisstraf omzetten in een niet bestaande straf zoals bijvoorbeeld verbanning.
Hoeveel leefgeld krijg je bij collectieve schuldbemiddeling?
Het leefgeld moet tenministe gelijk zijn aan het onbeslagbaar deel van de inkomsten, bedragen die met toepassing van de artikelen 1409 et 1412 van het gerechtelijk wetboek worden beschermd.
Wat is het verschil tussen schuldbemiddeling en collectieve schuldenregeling?
Schuldbemiddeling is niet hetzelfde als een collectieve schuldenregeling (ook wel foutief ‘collectieve schuldbemiddeling’ genoemd). Een schuldbemiddelaar zal ook nagaan of je schulden terecht zijn, of ze verjaard zijn, of er onwettige kosten aangerekend worden… Schuldbemiddeling bij een OCMW of een CAW is gratis.
Welke schulden worden niet kwijtgescholden?
Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement. Onderhoudsgelden kunnen in geen geval worden kwijtgescholden.
Hoe verloopt einde collectieve schuldenregeling?
De collectieve schuldenregeling neemt definitief een einde na uitspraak van de Arbeidsrechtbank. Je kan ervoor kiezen om de rekeningen die geopend werden bij de start van de collectieve schuldenregeling over te nemen of zelf nieuwe rekeningen te openen bij een bank naar jouw keuze.
Hoe lang kan een schuldbemiddeling duren?
Hoelang deze regeling duurt, hangt af van jouw inkomsten, uitgaven en schulden. Doorgaans is dit maximum 7 jaar, maar het kan ook korter of langer zijn. Deze regeling is niet gratis: jij betaalt de schuldbemiddelaar zelf. mag aanrekenen, ligt vast in de wet.
Kan je schulden kwijtschelden?
Kwijtschelden van schulden U kunt uw schuldeisers vragen uw schulden kwijt te schelden. Alleen uw schuldeisers kunnen hierover beslissen.