Kan je bloed geven als je bloedverdunners gebruikt?
Nee. De reden daarvoor is de aanwezigheid van antistollingsmiddelen in uw bloed. Kijk voor meer informatie op de website van Bloedbank Sanquin via www.sanquin.nl.
Waarom zou je bloed geven?
Waarom is bloed geven belangrijk? Elke dag hebben heel wat mensen bloed nodig, bijvoorbeeld na een bevalling, bij een operatie, na een ongeval of doordat ze aan een bepaalde ziekte lijden. Daarbij komt dat bloed en van bloed afgeleide producten maar beperkt houdbaar zijn, rode bloedcellen bijvoorbeeld maar 42 dagen.
Wie mag niet bloed doneren?
Er zijn meer redenen waarom je geen bloed mag geven. Als je een ernstige ziekte, virus, ontsteking of infectie hebt. En als je seks hebt gehad met iemand uit sub-Sahara Afrika of een prostituee. Maar ook als je op reis bent geweest naar landen waar infecties voorkomen, of waar bijvoorbeeld malaria heerst.
Welke bloedgroep hebben ze nodig?
Meer A en O nodig Ruim 11 procent van hen heeft bloedgroep O negatief, een bloedgroep die aan bijna iedereen gegeven kan worden. Wie de actuele bloedvoorraad van Sanquin bekijkt, ziet echter dat er momenteel extra bloed nodig is van deze bloedgroep. Ook kan Sanquin voorraden A en O positief gebruiken.
Kan je bloed geven als je medicijnen gebruikt?
Met de meeste geneesmiddelen mag je bloed of plasma doneren, maar er zijn uitzonderingen. Naast het medicijn zelf, moet er ook worden gekeken naar waarom je dat medicijn gebruikt. De reden voor gebruik kan op zichzelf ook een bezwaar zijn voor donatie.
Waarom bloedplasma geven?
Met een plasmadonatie help je patiënten die ernstige stollingsstoornissen hebben door massaal bloedverlies of door bloedziekten, pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht … Je plasma wordt ook gebruikt bij het aanmaken van heel wat medicatie.
Is bloed geven pijnlijk?
Nee, bloed geven doet geen pijn. Plasma of bloedplaatjes geven ook niet.
Wie mag geen plasma geven?
Je mag 4 maanden geen bloed, plasma of bloedplaatjes geven: Je hebt een nieuwe seksuele partner. Je hebt een soa opgelopen (niet hiv, hepatitis B, hepatitis C of syfilis). Je seksuele partner lijdt aan syfilis.
Wie kan er geweigerd worden om donor te zijn om zichzelf te beschermen?
De ouders of voogd van minderjarigen die niet bekwaam zijn, kunnen voor de minderjarige enkel verzet tegen donatie aantekenen.