Inhoudsopgave
- 1 Kan je bloeden tijdens de prikpil?
- 2 Wat zijn de bijwerkingen van de prikpil?
- 3 Hoe lang duurt het voordat de prikpil uit je lichaam is?
- 4 Kun je dik worden van de prikpil?
- 5 Wat moet je doen als je een Doorbraakbloeding hebt?
- 6 Hoeveel bloed bij Doorbraakbloeding?
- 7 Wat is tussentijds bloedverlies?
- 8 Wat te doen bij een Doorbraakbloeding pil?
- 9 Wat zijn de gevolgen van de prikpil?
- 10 Hoe lang duurt doorbraakbloeding bij doorslikken pil?
- 11 Waarom bloedverlies op vaste dagen?
Kan je bloeden tijdens de prikpil?
Vooral wanneer je net begint met de prikpil, kunnen onregelmatige en wat langer durende bloedingen voorkomen. Als je de prikpil langer dan 6 maanden gebruikt, vermindert de kans op onregelmatige bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe.
Wat zijn de bijwerkingen van de prikpil?
Uw menstruatie kan ook wegblijven. Na stoppen kan het een paar maanden duren voor u weer menstrueert. Soms duurt het 2 jaar voor u zwanger kunt worden. Andere bijwerkingen: dikke enkels en voeten, hoofdpijn, nervositeit, misselijkheid, pijnlijke borsten, huidklachten en minder zin in vrijen.
Kan je bij een Doorbraakbloeding de pil doorslikken?
Dit is deels waar, maar ook een fabel. Ook al slik je de pil door, kun je na een aantal maanden last krijgen van doorbraakbloedingen. Tóch bloed verliezen of ongesteld worden tijdens het doorslikken van de pil is helaas dus heel normaal. Je kunt er dan trouwens voor kiezen om alsnog een stopweek in te lassen.
Kan je tijdens een Doorbraakbloeding zwanger worden?
Wanneer je iedere maand op hetzelfde moment in je cyclus last hebt van zo’n doorbraakbloeding is het makkelijk om je vruchtbare dagen te bepalen. Als je zwanger wilt worden is het goed om te weten dat je 12 uur voor en 12 uur na deze tussentijdse bloeding op je vruchtbaarste bent.
Hoe lang duurt het voordat de prikpil uit je lichaam is?
Hoe lang dit duurt, verschilt per vrouw en wordt niet bepaald door hoe lang je de prikpil hebt gebruikt. Bij de meeste vrouwen is de prikpil 5 tot 6 maanden na de laatste injectie uitgewerkt. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil.
Kun je dik worden van de prikpil?
Een vaak voorkomende bijwerking van de prikpil is gewichtsverandering. Dat kan zowel gewichtstoename als gewichtsafname zijn. De meeste vrouwen vermageren niet maar verdikken. Gemiddeld worden vrouwen 3 kilogram dikker in de eerste 2 jaar dat ze de prikpil gebruiken.
Kan je zwanger worden als je aan de prikpil bent?
Bij goed gebruik is de prikpil een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. De kans op een zwangerschap is slechts 0,3%. Dit betekent dat 3 op de 1000 vrouwen toch zwanger raakt. De kans op een zwangerschap wordt groter als je langer dan 12 weken (of 13 weken bij de Sayana) wacht met een volgende injectie.
Is prikpil gelijk veilig?
Je krijgt de eerste prikpil tussen de 1e en 5e dag van je ongesteldheid. Dan ben je meteen beschermd. Ga elke 12 weken naar de huisarts voor de prik.
Wat moet je doen als je een Doorbraakbloeding hebt?
Wat te doen bij een doorbraakbloeding? Neem contact op met je huisarts bij hevig bloedverlies tijdens de eerste paar maanden pilgebruik of als het na enkele dagen niet is gestopt. Je kunt dan samen op zoek naar een andere anticonceptiepil.
Hoeveel bloed bij Doorbraakbloeding?
Tussentijdse bloedingen, of ‘doorbraakbloedingen’ zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over ‘spotting’.
Hoe heftig is een Doorbraakbloeding?
Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek is super vervelend maar kan ook een signaal zijn dat je moet opletten. Je hoeft je echter niet gelijk zorgen te maken want ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft er wel eens last van. Indien het bloedverlies minimaal is wordt het ook wel ‘spotting’ genoemd.
Wat als je stopt met de prikpil?
Als je stopt met de prikpil kan het 6 tot 12 maanden duren voordat je zwanger kunt worden; Je hebt meer kans op trombose en hart- en vaatziekten, vooral als je ouder bent dan 35 jaar en rookt; Je bent niet beschermd tegen soa’s.
Voor- en nadelen van de prikpil als anticonceptie Het belangrijkste voordeel is dat je maar één keer in de 3 maanden aan anticonceptie hoeft te denken. Sommige vrouwen vinden het prettig dat hun menstruatie vermindert of helemaal wegblijft. Het nadeel is dat, zoals eerder beschreven, je tussendoor kan bloeden.
Wat is tussentijds bloedverlies?
Tussentijds vaginaal bloedverlies is bloedverlies dat op onverwachte momenten komt, tussen uw normale menstruaties door. Het kan zijn dat u het bloedverlies heeft op vaste dagen tussen de menstruaties in. Of op steeds wisselende dagen.
Wat te doen bij een Doorbraakbloeding pil?
Wat te doen bij langdurig bloedverlies?
Raadpleeg je huisarts bij erg hinderlijke klachten, vermoeidheid, bloedverlies na het vrijen en bloedverlies nadat je meer dan 1 jaar geen menstruatie gehad hebt (menopauze). Ook bij onregelmatig bloedverlies dat steeds toeneemt, dat met koorts, pijn of ongerustheid gepaard gaat, vraag je best raad.
Hoe lang moet je stoppen met prikpil om vruchtbaar?
Je normale vruchtbaarheidsniveau zal terugkeren wanneer het effect van de laatste Depo-Provera-injectie is uitgewerkt. Bij de meeste vrouwen is dat 5 tot 6 maanden na de laatste injectie. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil.
Wat zijn de gevolgen van de prikpil?
Mogelijke bijwerkingen van de prikpil zijn:
- Hoofdpijn;
- Pijn in je borsten;
- Heel vaak een klein beetje bloed verliezen;
- Bloeden op een onverwacht moment;
- Haaruitval;
- Puistjes;
- Zwaarder worden;
- Lichte somberheid.
Hoe lang duurt doorbraakbloeding bij doorslikken pil?
Doorbraakbloedingen als je begint met de pil Je kan een doorbraakbloeding hebben in de eerste maanden dat je de pil gebruikt. Dat komt omdat je lichaam zich nog moet aanpassen. Als dat langer dan 3 of 4 maanden duurt, kan je beter aan je arts vragen om je een andere pil voor te schrijven.
Hoe voorkomt U tussentijds bloedverlies?
Als er geen oorzaak gevonden is voor het tussentijds bloedverlies, dan kunt u overwegen om de anticonceptiepil te gaan gebruiken. Met de pil houdt het tussentijds bloedverlies meestal op. Na 3 tot 6 maanden kunt u weer proberen hoe het gaat zonder de pil. Soms komt het gek genoeg juist door de anticonceptiepil dat u tussentijds bloedverlies krijgt.
Wat is de bijwerking van prikpil?
Een vaak voorkomende bijwerking van de prikpil is gewichtsverandering. Dat kan zowel gewichtstoename als gewichtsafname zijn. De meeste vrouwen vermageren niet maar verdikken. Gemiddeld worden vrouwen 3 kilogram dikker in de eerste 2 jaar dat ze de prikpil gebruiken.
Waarom bloedverlies op vaste dagen?
Tussentijds bloedverlies op vaste dagen komt meestal door schommelingen in de hoeveelheid hormonen in uw bloed. Waarschijnlijk werken de hormonen oestrogeen en progestageen dan minder regelmatig. Dit kan geen kwaad en gaat vaak vanzelf over.