Kan je darmkanker opsporen via stoelgang?
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek gebeurt met een poeptest (ontlastingstest). In de test wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dat kan een aanwijzing zijn voor darmkanker, of een voorloper van de ziekte.
Kan je in bloed zien of je darmkanker hebt?
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.
Is bloed in ontlasting altijd zichtbaar?
Bloed is meestal alleen zichtbaar wanneer er een bloeding in het laatste deel van de dikke darm zit -de endeldarm of anus- zoals bij aambeien het geval is.
Hoe onderzoeken ze of je darmkanker hebt?
Bij dikke darmkanker wordt altijd een CT-scan van de buik gemaakt en meestal ook van de borstkas. Hiermee wordt onder andere vastgesteld of er uitzaaiingen in de lever aanwezig zijn. Er kan ook een zogenaamde CT-colografie gemaakt worden. Bij de CT-colografie wordt lucht via de anus in de darm gebracht.
Welke bloedwaarden zijn verhoogd bij darmkanker?
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
Hoe ziet bloed in de ontlasting er uit?
Zo kun je bij een toiletbezoek ontdekken dat er bloed op het toiletpapier zit of zie je dat bloed is vermengd met de grote boodschap die je zojuist hebt gedaan. Het is ook mogelijk dat je enkel bloed, zonder ontlasting, verliest wanneer je op de wc zit. Naast bloed kan er ook slijm bij je ontlasting zitten.
Hoe herken je bloed in de stoelgang?
Hoe kun je het herkennen? Je verliest rood lopend bloed of gestold (klonters) bloed langs de aars. Soms zie je alleen wat rood bloed op het toiletpapier, maar het bloed kan ook in de wc-pot druppelen, op de stoelgang zitten of ermee vermengd zijn.
Hoe hoog mag de tumormarker zijn?
CEA (carcino-embryonaal antigen) is een tumormarker die gebruikt wordt voor de opvolging van dikkedarmkanker. Vóór het begin van de behandeling (en voor de operatie), wordt na een bloedprik de CEA-waarde bepaald. Een normale CEA-waarde is kleiner dan 5,0 μg/L, voor rokers wordt een hogere normale waarde gehanteerd.
Wat is het als je bloed in je ontlasting hebt?
Meestal zijn aambeien de oorzaak van het bloedverlies. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die uit de anus naar buiten kunnen puilen. Ze ontstaan door veel persen, harde ontlasting en bijvoorbeeld door veel hoesten. Het bloedverlies komt ook vaak door kleine scheurtjes in de anus (fissuur).