Kan je doorrijden met een kapotte wiellager?

Kan je doorrijden met een kapotte wiellager?

Blijf niet doorrijden met een kapotte wiellager Probeer als het even kan zo snel mogelijk dit onderdeel te vervangen. Blijf je toch rondrijden met een wiellager die stuk of erg versleten is? Dan kan het zomaar zijn dat je wiel na een tijdje echt loskomt van de auto.

Hoe lang kun je doorrijden met een kapot wiellager?

Met een defect voorwiellager mag je zeker niet verder rijden dan tot het punt waar je een verantwoorde stop kunt maken. Dit kan de eerstvolgende parkeerplaats zijn maar ook de vluchtstrook. Als je lager defect is kan door het metaal op metaal contact de temperatuur binnen de remtrommel of remschijf enorm oplopen.

Hoe merk je kapotte wiellager?

Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens het auto rijden wordt opgemerkt. Zo kan het geluid zich bijvoorbeeld wel bij een linker bocht laten horen en niet bij een rechter bocht of juist anders om.

Waarom wiellager vervangen?

Omdat wiellagers enorm veel kracht opnemen en uitbalanceren, zijn ze voor het veilig rijden van de auto van doorslaggevend belang. Een defect aan een wiellager kan heel snel de verkeersveiligheid van een auto in het geding brengen en moet daarom zo snel mogelijk worden verholpen.

Is het gevaarlijk om met een kapotte wiellager te rijden?

Een voertuig met een aanzienlijk versleten wiellager mag niet worden aangedreven. Als het wiellager volledig defect raakt, is het mogelijk dat de wielnaaf en het wiel loskomen van het voertuig en ernstige schade of letsel veroorzaken. Het wordt dus zeker afgeraden om te rijden, en eigenlijk mag het ook helemaal niet!

Hoe klinkt een versleten wiellager?

Als wiellagers versleten zijn, hoor je vaak een brommend of fluitend geluid. Het kan zijn dat je dit alleen bij een bocht naar links of rechts hoort, doordat dan de wiellagers anders belast worden.

Hoe gaat een aandrijfas kapot?

Als je maximaal instuurt en vanuit stilstand met vol gas wegrijdt, krijgt de homokineet aan de wielzijde veel te verduren. Hierdoor kan de homokineet uiteindelijk kapot gaan. Het kan ook zijn dat het vet uitdroogt door de hitte van de omliggende onderdelen. Het is heel belangrijk dat een homokineet in goede staat is.

Hoe lang gaat een wiel lager mee?

Afhankelijk van de rijstijl en de afwerkingskwaliteit van de onderdelen kunnen wiellagers vaak meer dan 100.000 km meegaan.

Hoe gaat een wiellager kapot?

Toch kan het smeermiddel in een lager opsplitsen en het lager doen falen. Vuile wegen, agressief rijden en (in sommige gevallen) componenten van slechte kwaliteit – om nog te zwijgen van gebrek aan onderhoud (taps toelopende lagers) – kan leiden tot vroegtijdige slijtage en falen.

Hoe weet je of de homokineet kapot is?

Het meest typische teken van een defecte homokineet is een geluid bij het sturen en tegelijkertijd gas geven. Dit geluid klinkt meestal als een soort tikken of klikken en wordt veroorzaakt door de kogellagers. Vooral bij het optrekken en tegelijkertijd scherp sturen zal het geluid harder worden.

Wat is de functie van een wiellager?

Een wiellager is een lager dat zich bevindt tussen de wielnaaf en het bijbehorende wiel. Een wiellager zorgt dat het wiel vrij kan draaien en dat er niet constant gesmeerd hoeft te worden tijdens het rijden zoals bij oude koetsen. Het is altijd een samenstelling van kogellagers al dan niet met een kegellager.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven