Inhoudsopgave
Kan je een AED altijd veilig gebruiken?
Is een AED veilig? Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.
Hoe een AED toestel gebruiken?
Hoe de AED gebruiken:
- Verwijder alle kleding van de borstkas (gebruik eventueel de kledingschaar).
- Zet de AED aan.
- Haal de elektrodestickers uit de verpakking en plak ze in 1 keer op de juiste plek.
- AED start analyse.
- Na analyse wordt:
- Volg de aanwijzingen van de AED op.
Wat doet een AED met het hart?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Waar vind je een AED toestel?
Het Rode Kruis had een website waarop u snel kan achterhalen waar een AED in de buurt aanwezig is. Daarnaast had het Rode Kruist ook een EHBO-app ontwikkeld. Hierin waren alle AED’s vermeld die door de eigenaar of vrijwilligers van het Rode Kruis zijn aangemeld, inclusief de exacte locatie waar deze hangen.
Hoeveel schokken kan een AED geven?
Het postuur van een persoon levert bij analyse door de AED een weerstandswaarde op. Deze weerstand kan worden verwerkt in de schok. Alle AED’s werken met een bi-fase schok (2 korte schokken vanaf beide pads).
Wat doet een AED als hij nog hartactiviteit meet?
Er zijn verschillende soorten hartactiviteit. Bij een normaal hartritme, of zelfs een verstoord hartritme, zal een AED niets doen. Wanneer er dan een schok zou worden toegediend, is dit levensgevaarlijk. De AED meet het type hartactiviteit en bepaalt dan of er een schok kan worden gegeven.
Kan een AED onterecht een schok adviseren of geven?
Nadat iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is het hart een grote chaos, het ‘fladdert’ heen en weer. Dit fladderen, ook wel fibrilleren genoemd, is het golfbeweginkje dat door het AED wordt herkend. Zonder deze golf is er geen sprake van fibrilleren. Het AED-apparaat adviseert dan geen schok.
Waarom AED niet aanraken?
Raak het slachtoffer niet aan tijden de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme, waardoor het toedienen van een elektrische schok onnodig wordt uitgesteld.
Wat doet de defibrillator?
Een defibrillator is ontworpen om een hart dat te snel klopt, met een therapie te behandelen en in het geval van een plotselinge hartstilstand een schok af te geven. De ICD wordt onder de huid in de borst geïmplanteerd, meestal onder het linker- of rechtersleutelbeen.
Waar plaats je de elektroden van een AED?
Bij het plaatsen van de elektroden moet het hart in het midden zitten. Bij een volwassen patiënt plaats je één elektrode op de rechterborst, een paar centimeter boven de tepel en onder het sleutelbeen. De andere elektrode plaats je onder de linkerborst. Hierdoor zit het hart in het midden.
Waar hangt een AED in Zwolle?
In een aantal wijken moeten nog AED’s komen te hangen om het aantal rode stippen van de kaart van de Hartstichting af te halen. Naast het winkelcentrum in Zwolle-Zuid zijn wijken als Schelle, Assendorp, Katerveer, Frankhuis en Stadshagen nog levensreddende AED’s nodig.
Hoe duur is een AED?
De gemiddelde kosten voor een AED apparaat liggen over het algemeen tussen de €1000 en €2000. Helaas is niet ieder AED apparaat is even betrouwbaar. De betrouwbaarheid hangt af van het keurmerk, de frequentie van de zelftesten en de capaciteit van de batterij.