Kan je een beetje bipolair zijn?
Als je last hebt van een bipolaire stoornis dan heb je sterke stemmingswisselingen, in afwisselend manische of hypomane periodes en depressieve episodes. Daarnaast zijn er ook periodes waarin jouw stemming stabiel is en je je ‘normaal’ voelt.
Wat houd Bipolar in?
Bij een bipolaire stoornis heeft u manische periodes en depressieve periodes. Tussendoor zijn er periodes waarin u zich normaal voelt. U bent veel actiever en opgewekter dan u gewend bent. U wordt snel boos als iets niet gaat zoals u het wilt.
Hoe herken je een manisch persoon?
Symptomen van een manie bij een bipolaire stoornis extreem uitgelaten stemming, overdreven vrolijk zijn. snel boos zijn en ruzie maken. nauwelijks behoefte aan slaap hebben, vaak ’s nachts klaarwakker zijn. veel praten, bellen of e-mailen.
Is manisch depressief gevaarlijk?
Een bipolaire depressie kan zeer ernstig zijn en vraagt vaak om een andere behandeling dan een gewone depressie. Bij een bipolaire stoornis komen heel vaak zelfmoordgedachten, -plannen en -pogingen voor. De kans dat zij zelfmoord plegen is 15 keer groter dan bij andere mensen.
Waar valt een bipolaire stoornis onder?
Dit is een psychische aandoening met (hypo)manische en depressieve episodes, onderbroken door stabiele periodes. Het wordt daarom ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd. Bipolariteit is te herkennen aan uitersten in stemming en activiteit.
Hoe herken ik een manie?
Kenmerken manische episode Je hebt een opgeblazen gevoel van eigenwaarde. Je hebt minder behoefte aan slaap. Vaak voel je je na een paar uurtjes in bed al helemaal uitgerust. Je bent spraakzamer dan gebruikelijk.
Hoe ziet een manie eruit?
Een lichte vorm van manie wordt hypomanie genoemd. Iemand in een manische toestand gedraagt zich sterk naar buiten gericht. Men uit zich wisselend uitgesproken opgewekt of erg prikkelbaar, is zeer ongeduldig en wordt snel boos. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van hallucinaties of wanen.
Hoe wordt je manisch depressief?
De oorzaak van een manische depressie is onbekend en ook de ontstaanswijze is nog onduidelijk. Manisch-depressiviteit is meestal erfelijk bepaald. De aandoening doet zich veel vaker voor in de depressieve vorm dan in de manische vorm. Het begin van de aandoening ligt zelden voor het twintigste jaar.