Inhoudsopgave
Kan je een hersenbloeding krijgen door een val?
Vooral mensen met bloedverdunners lopen dat risico. Tenslotte kan er ook een bloedvat knappen door een barstje in de schedel, bij een klap op het hoofd of een val. Er ontstaat dan een bloeding net buiten het hersenvlies, een epiduraal hematoom, en die kan snel erger worden en tot bewusteloosheid leiden.
Wat is een subdurale bloeding?
Bij een chronische subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. De bloeduitstorting bevindt zich tussen het harde hersenvlees en de hersenen.
Hoe lang duurt een Subduraal hematoom?
De bloeding wordt langzaam groter en er is een grotere subdurale ruimte is dan normaal. Het kan variëren van weken tot maanden voordat iemand pas klachten krijgt.
Waar zit een subdurale bloeding?
Een subduraal hematoom of subdurale bloeding zit tussen het harde hersenvlies (de dura mater) en het tweede vlies om de hersenen, het spinnenwebvlies (arachnoïda). Subduraal betekent onder het harde hersenvlies. De bloeding zit buiten het eigenlijke hersenweefsel.
Hoe voelt een bloeding in je hoofd?
Hoe kun je het herkennen? Denk vooral aan een bloeding in de schedel als er na een hoofdtrauma één van de volgende symptomen aanwezig is: toenemende hoofdpijn, verwardheid, rusteloosheid, neurologische symptomen aan één zijde van het lichaam, bv.
Kan je door bloedverdunners een hersenbloeding krijgen?
Risico-factoren Risicofactoren voor het krijgen van een hersenbloeding zijn: hoge bloeddruk. als complicatie bij het gebruik van bloedverdunners (zoals sintrom) overmatig alcoholgebruik.
Wat is acuut subduraal hematoom?
Wat is een acuut subduraal hematoom? Bij een subduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. Een subdurale bloeding neemt ruimte in binnen de schedel, ruimte die er eigenlijk niet is.
Hoe herken je een subduraal hematoom?
Klachten van een chronisch subduraal hematoom beginnen vaak sluipend. Veel voorkomende verschijnselen zijn een toegenomen slaperigheid, een wisselend bewustzijn, verwardheidheid of gedragsveranderingen. Er kan ook sprake zijn van uitvalsverschijnselen zoals krachtsverlies van een arm of been en spraakstoornissen.
Kan een hematoom terug komen?
De bloeduitstorting kan terug komen, waardoor de klachten weer opnieuw ont- staan. Mocht dit het geval zijn dan adviseren wij u contact op te nemen met de huisarts.
Waar bevindt zich een Subarachnoidale bloeding?
Een subarachnoïdale bloeding is een bloeding in de ruimte tussen de hersenen en de schedel (de subarachnoïdale ruimte). Deze bloedingen ontstaan doordat een zwakke plek in de wand van een slagader aan de basis van de hersenen barst.
Hoe ontstaat subdurale bloeding?
Oorzaak. Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.
Wat is een bloeding in het hoofd?
Bij een traumatische acute subdurale bloeding is er door ongevalsletsel aan het hoofd een bloedvat kapot gegaan onder (sub) het hersenvlies (de dura). Vandaar de naam subdurale bloeding. Dit in tegenstelling tot een bloeding boven (epi) het hersenvlies, een zogeheten epidurale bloeding.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.
Kan een hematoom ontsteken?
Een hematoom is op verschillende manieren te herkennen. Zo vindt er vaak verkleuring van de huid plaats en is er in vele gevallen sprake van een ontsteking of zwelling. Bovendien is de plek vaak warm en pijnlijk.