Inhoudsopgave
- 1 Kan je iemand ontslaan tijdens verlof?
- 2 Wat vind je van het feit dat je niet kunt worden ontslagen als je zwanger bent?
- 3 Kan je ontslagen worden als je ouderschaps verlof neemt?
- 4 Kan je ontslagen worden tijdens landingsbaan?
- 5 Hoe lang verlof bij zwangerschap?
- 6 Hoe lang duurt moederschapsrust?
- 7 Waar heb je recht op als je ontslagen wordt?
- 8 Wat is een Beschermingsvergoeding?
Kan je iemand ontslaan tijdens verlof?
Bent u met zwangerschapsverlof of bevallingsverlof? Dan is ontslag bijna nooit toegestaan. Als u terugkomt van verlof mag u na 6 weken wel ontslagen worden. Maar, uw werkgever moet wel een goede reden voor ontslag hebben.
Wat vind je van het feit dat je niet kunt worden ontslagen als je zwanger bent?
Zwangerschapsdiscriminatie is het benadelen van een werkneemster omdat zij zwanger is of net moeder is geworden. Als je baas je bijvoorbeeld ontslaat of je contract niet verlengt vanwege je zwangerschap, maakt hij zich schuldig aan discriminatie.
Hoe lang beschermd tegen ontslag bij zwangerschap?
Als zwangere werkneemster mag je niet ontslagen worden in de periode die begint op de dag waarop je werkgever op de hoogte is gebracht tot een maand na de laatste dag van je bevallingsrust. Hervat je na je bevalling bijvoorbeeld op 5 juli het werk, dan ben je beschermd tot 4 augustus.
Wat als je zwanger bent en geen werk hebt?
Ook wanneer je werkloos bent, heb je recht op moederschapsverlof. Breng de RVA op de hoogte van je zwangerschap zodat ze tijdens je verlofperiode rekening kunnen houden met je situatie. In totaal mag je voor je bevalling maximaal vijf weken verlof nemen, plus één week verplicht verlof vlak voor de geboorte.
Kan je ontslagen worden als je ouderschaps verlof neemt?
Ontslag tijdens ouderschapsverlof is alleen mogelijk om een dringende reden. Je werkgever moet dat bovendien kunnen bewijzen. Kan hij dat niet of is er gewoon geen sprake van een dringende reden, dan heb je recht op een zogenaamde beschermingsvergoeding die zes maanden van je loon bedraagt.
Kan je ontslagen worden tijdens landingsbaan?
De ontslagbescherming is identiek bij tijdskrediet met motief en tijdskrediet in het kader van een landingsbaan. Een medewerker die zich hierop beroept, mag je als werkgever niet ontslaan, tenzij om dringende redenen of redenen die niet samenhangen met het tijdskrediet.
Kan je ontslagen worden als je ziek bent?
Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil. Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt.
Hoe bereken je de ontslagvergoeding?
De ontslagvergoeding wordt dan als volgt berekend:
- 1/6 van jouw bruto maandsalaris, per half volledig gewerkt dienstjaar;
- Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar;
Hoe lang verlof bij zwangerschap?
De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.
Hoe lang duurt moederschapsrust?
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte (‘zwangerschapsverlof’): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte (‘bevallingsrust’ of ‘bevallingsverlof’): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Wat voor uitkering krijg je als je zwanger bent?
Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.
Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Ook tijdens de periode van ouderschapsverlof kan je werkgever je niet ontslaan. Je bent beschermd vanaf het moment dat je deze vorm van thematisch verlof tot 3 maandan na de einddatum van je ouderschapsverlof.
Waar heb je recht op als je ontslagen wordt?
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Wat is een Beschermingsvergoeding?
De beschermingsvergoeding stemt overeen met zes maanden loon en wordt, in geval van vermindering van de arbeidsprestaties wegens medische bijstand, berekend op het huidig, deeltijds loon. Bij het ouderschapsverlof en palliatief verlof is dat op het voltijdse loon.
Wat te doen als ze je willen ontslaan?
Een werkgever moet een goede reden hebben om jou te kunnen ontslaan en moet dit ook kunnen bewijzen….Schakel hulp in!
- Krijg je ontslag? Onderteken niets!
- Blijf redelijk.
- Doe zelf geen voorstel.
- Blijf op de vlakte.
- Maak schriftelijk bezwaar als je ontslag krijgt.
Wat krijg ik uitbetaald bij ontslag?
Hoef je geen opzegtermijn uit te doen, dan moet je werkgever je een ontslagvergoeding uitbetalen. Die krijg je dan uitbetaald samen met het vakantiegeld, je eindejaarspremie en eventuele extralegale voordelen die je normaal gezien tijdens de opzegperiode zou ontvangen.