Inhoudsopgave
Kan je in Belgie thuis bevallen?
Omdat je bij elke bevalling rekening moet houden met mogelijke complicaties, is één van de voorwaarden dat je woning zich in de buurt van een ziekenhuis bevindt. Want als er zich alsnog verwikkelingen voordoen, zul je toch nog naar het ziekenhuis moeten gaan.
Wat te doen als je alleen bevalt?
Je hoeft niet puffend en al vervoerd te worden naar het ziekenhuis. Je hebt een kleinere kans op medisch ingrijpen, zoals het gebruik van weeënopwekkers of een ruggenprik. Wanneer je thuis aan je bevalling begint, is de kans op een vacuümpomp bevalling of een keizersnede kleiner.
Hoeveel bevallen thuis?
In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.
Wat zijn de voordelen van thuis bevallen?
Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.
Kun je als zwangere zelf kiezen waar je wilt bevallen?
In Nederland kun je – in principe – kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.
Hoe kun je thuis bevallen?
Bij een thuisbevalling zijn je eigen verloskundige en een kraamverzorgster aanwezig. Als je regelmatige weeën hebt, bel je de verloskundige. Ze zal (een paar keer) langskomen om te kijken hoe het gaat en de ontsluiting te controleren.
Wat moet je weten over thuis bevallen?
Je hoeft niet met weeën in de auto naar het ziekenhuis. Thuis is de kans op ingrepen kleiner dan in het ziekenhuis. Thuis heb je minder kans op een infectie en je komt niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Na de bevalling ben je gelijk thuis met je baby en kun je in je eigen badkamer en bed.
Kan je in je eigen bad bevallen?
Wanneer je in bad wil bevallen kan dit niet altijd in je eigen bad. Wanneer het in je eigen bad in de badkamer is, dan moet er voldoende ruimte rondom het bad zijn om bij je te komen. Ook een bad onder een schuin gedeelte van het dak is niet geschikt om in te bevallen.
Hoe gaat een bevalling thuis?
Bij een thuisbevalling houdt je verloskundige in de gaten hoe de bevalling verloopt en helpt ze je waar nodig. Ze maakt daarbij inschattingen van eventuele risico’s dat je medische hulp in het ziekenhuis nodig zult hebben. Mocht dit zich voordoen, dan adviseert ze je hierover en regelt ze de eventuele overdracht.
Hoeveel procent bevalt thuis eerste kind?
De rest van de vrouwen begint aan een eerstelijnsbevalling. Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.
Hoeveel bevallingen gaan goed?
Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager.
Wat heb je nodig om thuis te bevallen?
Wat je nodig heb voor een thuisbevalling
- 2 emmers;
- 2 vuilniszakken;
- zaklamp en batterijen;
- 2 kraammatrassen (grootste maat);
- 10 grote steriele gazen 10/10;
- 1 navelklem;
- een ruim zittend T-shirt dat vuil mag worden;
- eventueel een strijkplank om materialen op te zetten;