Kan je lieveheersbeestjes houden?
Besef wel dat het eigenlijk wettelijk verboden is in België om lieveheersbeestjes te vangen en ze in gevangenschap te houden, ongeacht het ontwikkelingsstadium. Deze wettelijke bescherming wordt geregeld door een koninklijk besluit van 1980. In Nederland geldt deze wettelijke bescherming van lieveheersbeestjes niet.
Kan een lieveheersbeestje tegen water?
Geef hem water. Dit verhoogt namelijk de kans dat je lieveheersbeestje verdrinkt. Gebruik liever vochtige keukenpapiertjes of katoenbolletjes.
Kan je lieveheersbeestjes kweken?
Door het kweken van lieveheersbeestjes komen de ‘biologen’ veel te weten over het boeiende groeiproces van ei tot larve naar pop en tenslotte tot volwassen lieveheersbeestje. Deze kweekset is niet enkel educatief want deze zelfgekweekte larven van lieveheersbeestjes kunnen ook uitgezet worden in de tuin.
Doet een lieveheersbeestje een winterslaap?
Lieveheersbeestjes ontwaken ook massaal uit hun winterslaap. Zij overwinteren als volwassen kever, nooit als ei of larve, in spleten hout, tussen boomwortels, achter loszittend boomschors, onder bladeren of mos en andere plaatsen waar zij kunnen schuilen tegen de kou, zoals zolders en schuurtjes.
Kunnen lieveheersbeestjes overwinteren?
Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niks en planten zich ook niet voort. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken in een hoekje. Aan het eind van de winter worden ze weer actief en lopen of vliegen dan rond in je huis. Gelukkig vertrekken ze eind maart/ begin april weer vanzelf.
Wat eet een larve van een lieveheersbeestje?
Deze familie bevat ongeveer 5000 soorten, waarvan er ongeveer 750 in Europa voorkomen! Slechts een klein deel van deze familie eet planten of schimmels, het overgrote deel eet insecten en mijten. Verruit de meeste soorten lieveheersbeestjes eten bladluizen.
Hoe krijgt een lieveheersbeestje stippen?
De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd. De kleur en de vlekken op de dekschilden spelen wel een belangrijke rol bij het op naam brengen van de verschillende soorten.
https://www.youtube.com/watch?v=-C4UFHdVMbg