Kan je ontslag nemen tijdens progressieve tewerkstelling?
Maar let op: weiger je als werkgever aangepast of progressief werk en ga je over tot ontslag, dan kan dit in bepaalde gevallen discriminatie of een kennelijk onredelijk ontslag zijn.
Wat betekent het als je in de ziektewet zit?
De Ziektewet is een zogeheten vangnetvoorziening. De wet zorgt ervoor dat zieke werknemers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben in de vorm van een uitkering. De uitkering bedraagt meestal 70 procent van het maximumdagloon . Het UWV betaalt deze uitkering over een periode van twee jaar.
Hoelang kan je medisch deeltijds werken?
Je hoeft dus de beslissing van de adviserend arts niet af te wachten. Je kunt deeltijds blijven werken. De toelating kan slechts gegeven worden voor maximaal twee jaar. Wil je nadien verder blijven werken, moet je een nieuwe aanvraag indienen, uiterlijk op de laatste werkdag van de lopende toelating.
Wat met opzegtermijn bij ziekte?
Als je ontslagen bent De oorspronkelijk gegeven opzegtermijn zal met alle dagen van ziekteverlof verlengd worden. Loopt je opzegtermijn bijvoorbeeld tot 31 maart en ben je tijdens deze termijn 10 dagen ziek, dan zal je opzegtermijn met 10 dagen verlengd worden en dus pas eindigen op 10 april.
Hoeveel krijg je uitbetaald als je in de Ziektewet zit?
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Hoe lang kan je Progresief werken?
Hoelang kan ik in het systeem van progressieve werkhervatting blijven werken? De adviserend arts van het ziekenfonds bepaalt hoelang uw progressieve werkhervatting duurt. Dat is sinds 1 april 2018 maximum twee jaar, en onbeperkt hernieuwbaar (u dient in dat geval een nieuwe aanvraag in).