Kan je ouderschapsverlof meenemen naar nieuwe werkgever?

Kan je ouderschapsverlof meenemen naar nieuwe werkgever?

De reglementering legt geen anciënniteitsvoorwaarde op. Bijgevolg kunt u het ouderschapsverlof aanvragen van zodra u bij de nieuwe werkgever in dienst bent.

Wat met verlofdagen als je van werkgever veranderd?

“Ik verander van werkgever, kan ik mijn vakantiedagen gewoon meenemen?” Gaat een bediende uit dienst, dan moet je de afrekening maken van het vakantiegeld en een vakantieattest meegeven. Bij de nieuwe werkgever kan je ex-werknemer dus gerust vakantie nemen, maar de centen heeft hij of zij van jou al ontvangen.

Kan je ouderschapsverlof overdragen?

Beide ouders kunnen ouderschapsverlof nemen. Als de ene ouder zijn recht op ouderschapsverlof niet (helemaal) opneemt, kan hij dat recht niet overdragen op de andere ouder.

Wat gebeurt er met ouderschapsverlof bij ontslag?

Wanneer het ontslag uitgaat van de werknemer schorst de volledige afwezigheid ten gevolge van ouderschapsverlof de opzeggingstermijn niet. In het beste geval zal je na het ouderschapsverlof nog 1 maand opzeggingstermijn moeten presteren.

Kan werkgever ouderschapsverlof intrekken?

Onderbreking of stopzetting ouderschapsverlof aanvragen bij werkgever. U vraagt uw werkgever schriftelijk om uw ouderschapsverlof te onderbreken of stop te zetten. Uw werkgever moet binnen 4 weken op uw verzoek reageren. Dan mag uw werkgever uw verzoek om het ouderschapsverlof te stoppen of te onderbreken niet weigeren …

Is de werkgever verplicht ouderschapsverlof te geven?

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers toe te staan ouderschapsverlof op te nemen. Wel kun je bezwaar maken als een werknemer kiest voor een andere verdeling van verlofuren dan de gebruikelijke 50/50-verdeling. Dit kan alleen in het geval van een zwaarwegend bedrijfsbelang.

Kan je vakantiedagen overdragen naar nieuwe werkgever?

Heb je nog recht op extralegale vakantiedagen of bijvoorbeeld op dagen inhaalrust, dan kan je die allicht niet zomaar overdragen naar je nieuwe werkgever. Deze dagen neem je dus maar beter op bij je bestaande werkgever.

Wat met vakantiedagen bij opzeg?

Wanneer je baas een eind heeft gemaakt aan de arbeidsovereenkomst, dan kan je verlof nemen. Dan zal de opzegtermijn voor de periode van je verlof wel worden onderbroken. Dat betekent dat je dus wel verlof kan nemen tijdens je opzegtermijn, maar die verlofdagen dus niet meetellen voor je opzegtermijn.

Wie heeft recht op ouderschapsverlof?

Alle vaders en moeders die werknemer zijn in de privésector komen in aanmerking voor ouderschapsverlof. Ook het vastbenoemd en contractueel personeel van de meeste overheden heeft recht op ouderschapsverlof.

Hoe lang heb je recht op ouderschapsverlof?

Volledige loopbaanonderbreking: maximum 4 maanden verlof, dat kan gesplitst worden per maand of een veelvoud daarvan (dus 1, 2, 3 of 4 maanden). Ook voor wie deeltijds werkt. Vermindering van de prestaties tot een halftijdse betrekking: Wie voltijds werkt kan maximum 8 maanden halftijds gaan werken.

Kan ik ontslagen worden tijdens mijn verlof?

Opmerkelijk is dat een werknemer ook tijdens een vakantieperiode kan ontslagen worden door de werkgever. De werkgever kan tijdens de vakantieperiode de werknemer ontslaan met onmiddellijke ingang, mits het betalen van de gewone verbrekingsvergoeding.

Wat is het recht op ouderschapsverlof?

Het recht op ouderschapsverlof wordt je toegekend gedurende een periode die loopt vanaf de inschrijving van het kind als lid van het gezin in het bevolkings- of vreemdelingenregister van de gemeente waar je je verblijfplaats hebt en dat, zolang het kind de leeftijd van 12 jaar niet bereikt heeft op de ingangsdatum van de gevraagde onderbreking.

Wanneer moet je ouderschapsverlof stopzetten?

Als je je ouderschapsverlof vervroegd wil stopzetten, dan moet je dat aanvragen bij de werkgever en hem laten weten vanaf welke datum je het wil stopzetten. Als de werkgever akkoord gaat, moet je het RVA-kantoor waarvan je afhangt schriftelijk op de hoogte brengen van de datum van dat vroegtijdige einde.

Kan je het ouderschapsverlof weigeren?

Als je het ouderschapsverlof aanvraagt in de vorm van een onderbreking met 1/10 of de flexibilisering in weken van de volledige onderbreking of in maanden van de halftijdse onderbreking, heb je wel het akkoord van de werkgever nodig. Dat betekent dat de werkgever bij het aangevraagde ouderschapsverlof kan weigeren.

Wanneer krijg je de 4de maand ouderschapsverlof?

Als je de 4de maand volledig ouderschapsverlof aanvraagt, krijg je de 7de en 8ste maand halftijds ouderschapsverlof of de 16de tot de 20ste maand ouderschapsverlof met 1/5, of bij de werkgevers waar dat mogelijk is, de 31ste tot de 40ste maand onderbreking met 1/10 zonder uitkeringen als je kind vóór 08.03.2012 is geboren of geadopteerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven